Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Norrena & Frantz: “Ge din spegelbild beröm varje kväll!” - publikens berättelser om sommarkroppen

Från 2019
Kvinna sitter på sten i strandbrynet.
Bild: Kai Schirmer

Beach 2019 är här! Men hur känns det egentligen? Är du den som stolt visar upp årets gymresultat vid strandbrynet eller den som helt undviker lättklädda sammanhang?

Relationspodden Norrena & Frantz ville veta hur du upplever den lättklädda sommaren. Vilka tankar väcks hos dig då det är dags att ta av dig skyddande klädesplagg och visa upp dig i all din prakt?

Veckans avsnitt gästas av Anne Hietanen som gjort poddserien Behandlingshemmet och i höst är aktuell med serien Kroppen och Livet - åtta intima bastusamtal som den 31 augusti publiceras på Svenska Yle.

Hannah Norrena och Anne Hietanen.
Bildtext Hannah Norrena och Anne Hietanen tar i veckans avsnitt strypgrepp på kroppshetsen.
Bild: Yle / Sofie Gammals

Hon betonar att en positiv kroppsuppfattning är något man måste träna upp.

Det är samma som då du tvättat håret, inte hålls det rent resten av livet. Du måste låta dig översköljas av positiva influenser och träna på att acceptera din kropp. Men det går inte på en dag, det gäller att öva.

― Anne Hietanen

Vilken är din relation till sommarkroppen?

33:43

Många av er skrev in och berättade om era egna erfarenheter då det kommer till kroppen, ideal och självbild. Här är några av era berättelser:

“40 och fabulös!”

Jag är tacksam över att min kropp bär mig och att den fortfarande fungerar efter fyrtio år. Min kropp njuter av bad, sex och natur. Vad mera kan jag begära? Klaga på hur den ser ut? Jorden är rund och det är jag med.

Sanna, 40

“Jag struntar i vad andra tycker”

För det mesta trivs jag med min kropp. Jag har fött två barn, har märken på magen och låren efter det, men det är okej! Om nån annan inte gillat det är det inte mitt problem.

Jag använder alltid bikini i stället för simdräkt när jag är på stranden och försöker strunta i vad de andra tycker!

Petra, 34

"Tacksam för en frisk kropp!"

Är tacksam för att den är frisk även om jag inte alltid har levt så hälsosamt. Går till stranden när jag vill och brukar säga att den som tittar två gånger får skylla sig själv!

Lagom rund, snart tant

Medelålders kvinna på stranden.
Bild: Mostphotos

“Som överviktig är det skönt att simma - synd bara att man inte vågar gå till stranden”

Jag har kämpat med övervikt hela mitt liv. På en allmän strand har jag varit kanske två gånger, annars har jag hållit mej till villan.

Paradoxen är ju att man som överviktig oftast älskar att bada för då blir kroppen så lätt och man kan plötsligt röra sig obehindrat.

Om jag får lust att bada på en allmän badstrand så går jag sent på kvällen eller t.o.m. på natten. Då kan jag njuta!

Morsan, 53

“Reklamer och kroppspositivitet hjälper”

Jag rekommenderar starkt att rensa bort smalhets ur flöden på sociala medier. Följ hellre kroppspositiva människor som hjälper dig utvecklas som människa!

Att företag inkluderar stora kroppar i reklamer gör ENORMT stor skillnad för självkänslan! Det är nämligen först nu som jag börjar se mej själv som en värdefull människa fast jag inte är storlek 38.

Jag fortsätter att utvecklas och verkligen vara snäll mot mig själv och älska mej själv. Oavsett min storlek ska min potentiella framtida son eller dotter inte behöva minnas och påverkas av mitt självhat.

Återhämtare, 23

En person tar ett fotografi med en mobiltelefon.
Bildtext Rensa smalhetsen ur ditt some-flöde!
Bild: Mostphotos

“Pinsamt att erkänna men jag trivs bättre närmare normen”

Jag har under hela min uppväxt varit överviktig och gömt mej i säckiga kläder på sommaren, mina stora lår har jag ogärna blottat, dessutom har klänningar varit uteslutna då låren då skavt mot varann.

Nu har jag gått ner i vikt, mår bättre, ser bättre ut och har inga problem alls att vistas bland folk i bikini. Tråkigt men sant att jag accepterat mej själv först när jag utseendemässigt är närmare normen.

Kvinna, 30

“Simhallen ger en realistisk bild av hur folk ser ut”

Mitt absolut bästa tips - besök simhallen! Jag och min kompis brukar fascineras av hur otroligt många olika slags kroppar man ser där.

Tävlingssimmare med tvättbrädor på en bana och tjocka tanter med utvuxen permanent på en annan. Simhallen är så mycket mer representativ för folket än många gym, till exempel.

Varje gång påminns jag för det första om att reklamerna ljuger - de flesta ser inte ut så - och för det andra om att alla kroppar är okej. Inklusive min egen. Självförtroendeboost!

En helt vanlig snygging, 30

En kvinna ligger på rygg i en bassäng och flyter med hjälp av ett flytetyg.
Bildtext I simhallen är alla kroppar normala.
Bild: Mostphotos

“Svårt att acceptera kroppens oundvikliga förfall”

Jag har nog svårt att förlika mig med att min kropp har blivit gammal, tjock och ful. Jag antar att min kropp ser ut som andra 60-åringars gör, men jag vill inte se ut så här!

Har också annars skräck för att åldras, vilket ju obönhörligen sker hur mycket man än skulle gympa eller hålla diet. Diverse krämpor med leder visar att utförsbacken blir bara brantare!

Gumfläsk, 60

“Var noga med vad du säger till dina barn”

Jag har hela mitt fullvuxna liv ’hatat’ min kropp. Tyvärr kommer det från min egen mor som alltid varit mycket kroppsfokuserad. Jag har alltid fått höra att jag är lite för tjock.

När jag själv fick två döttrar beslöt jag att fostra dem med beröm och positiva ord om dem på alla sätt och vis. Men tyvärr fortsatte jag tala illa om mig själv. Så det blev lite plus minus noll där.

Idag är jag 63 år och tycker det är så ledsamt att jag slösat tid på detta. Man skall vara mycket försiktig med hur och vad man säger till barn. Det sitter kvar i ett livs tid.

Carola, 63

Ett barn som smörjar en kvinnas rygg.
Bildtext Skona barnen från kroppshetsen.
Bild: Mikhaylov Oleg/Mostphotos.

“Ge din spegelbild beröm!”

Våga säga till dig själv att du duger, oavsett hur du ser ut, hurudan du är, oavsett din tro, din sexuella läggning och din bakgrund.

Stå framför spegeln och le mot dig själv: Säg att du duger och att du är jättefin trots att du känner dig ledsen och missnöjd, le trots allt. Så gör jag varenda kväll innan jag går i duschen!

Ta ingen stress över att din kropp ska se ut på ett visst sätt, vem bryr sig? Ingen, förutom du själv!

Du har all rätt att se ut som du vill och behöver inte förändra din kropp för att "se bättre ut" eller "göra andra nöjda", eftersom huvudsaken är att du själv och endast du känner dig nöjd!

En god och sund självkänsla är betydligt viktigare för samhällets och ditt egna välmående! Kämpa på, du kommer att klara dig, bara du tror på dig själv, är stark och vågar visa upp din superfina kropp!

Elev, 15

Diskussion om artikeln