Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Japans kronprinspar besöker Fiskars

Från 2019
Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko sitter ner på två stolar, han i kostym, hon i ljus klänning.
Bildtext Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det japanska kronprinsparet är i Finland den 2-5 juli och träffar president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Gullranda i Nådendal den 3 juli. De åker även till Fiskars under sitt Finlandsbesök.

Kronprinsparet kommer att ta del av den finländska naturen och hälsovården. Kultur och sevärdheter står naturligtvis också på programmet med bland annat ett besök till Fiskars.

Helikopterbild av Fiskars bycentrum
Bildtext Kronprinsparet får njuta av både bruksmiljö och finländsk natur i Fiskars.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Utöver den gamla bruksorten så besöker även kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko Nationalmuseet, Ateneum, Nya barnsjukhuset, centrumbiblioteket Ode, Fallkullas husdjursgård och domkyrkan Helsingfors.

Besöker rådgivning

Också Åbo domkyrka och Åbo slott kommer att få ta del av det kungliga besöket. Vid Riksarkivet ska paret bekanta sig med handlingar kring hur Japan och Finland upprättade diplomatiska förbindelser. I Esbo kommer kronprinsparet att besöka en rådgivning i köpcentret Iso Omena.

Kronprins Akishino och kronprinsessan Kiko kommer till Finland från Polen. Besöket är Akishinos första utlandsbesök efter att han blev kronprins. Hans bror Naruhito tog över som kejsare i april då deras far kejsar Akihito abdikerade.

Diskussion om artikeln