Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i kväll: Norges lagmaskin försöker skicka hem de brittiska stjärnorna över Engelska kanalen

Från 2019
Uppdaterad 27.06.2019 21:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll, kvartsfinal NOR - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norge och England har äran att inleda följande skede av turneringen då lagen möts i den första kvartsfinalen. Ett skadedrabbat England är trots allt favorit i Le Havre.

Norge–England, kvartsfinal

Klockan 22. Stade Océane, Le Havre. Direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 21.30.
Matchen refereras på svenska av Kristian Karlsson.

Programmet är inte längre tillgängligt
FIFA Dam-VM i fotboll, kvartsfinal NOR - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utgångsläget

Efter EM-fiaskot för två år sedan är Norge på väg tillbaka mot världstoppen. Lagets enda förlust i Frankrike kom efter stor dramatik mot värdnationen i den andra gruppspelsomgången.

Norskorna revanscherade sig med att besegra Sydkorea i sin tredje match efter straffmål av Caroline Hansen och Isabell Herlovsen.

Åttondelen mot Australien gick hela vägen till straffläggning där Ingrid Hjemset blev stor matchhjälte då den norska målvakten släppte endast en boll bakom sin rygg.

England var ett av fem lag som gick igenom gruppspelet på rent spel. Phil Nevilles lagbygge radade upp tre segrar över Skottland, Argentina ( i Le Havre) och Japan.

I den första slutspelsomgången var England klart bättre än Kamerun med 3–0. En match som tyvärr kommer att bli ihågkommen på grund av Kameruns osportsliga beteende vid flera repriser.

Kvällens motståndare har mött varandra 19 gånger varav två matcher haft VM-status. Norge har tagit hela 12 segrar men England var starkare i VM-åttondelen för fyra år sedan. Steph Houghton och Lucy Bronze såg till att ”The Lionesses” vann med 2–1 i Ottawa.

Senast lagen möttes var Norge starkare med 1–0 efter mål av Ada Hegerberg. Lyonstjärnan finns inte med i truppen i Frankrike på grund av inre stridigheter med det norska förbundet.

Håll koll på

Isabell Herlovsen har varit Norges främsta målskytt i turneringen med två fullträffar. Hon har nätat i lagets två senaste matcher mot Sydkorea och Australien.

Målvakten Ingrid Hjemseth är den äldsta spelaren som är kvar i turneringen. Hon kommer att vara i fokus då 39-åringen försöker stoppa de engelska stjärnanfallarna med Ellen White i spetsen.

England har oroväckande skadebekymmer inför kvartsfinalen. Mittbackarna Steph Houghton och Millie Bright har inte kunnat träna under de senaste dagarna på grund av vristskada respektive virussjukdom.

Kan duon inte spela i kväll är det Abbie McManus och Leah Williamson som får hoppa in istället.

England har imponerat offensivt och stått för åtta mål i turneringen. Ellen White har gjort hälften av dem och nätar hon mot Norge blir hon alla tiders engelska VM-målskytt med sex fullträffar. Just nu delar hon på rekordet med Fara Williams.

White är långt ifrån den enda engelska spelaren som Norge måste hålla ögonen på. Fran Kirby, Toni Duggan, Jodie Taylor och Nikita Parris är alla redo för att hjälpa England till sin andra raka VM-semifinal.

Referentens tips

England är enligt de flesta experter favorit i turneringens första kvartsfinal. Fotbollsvärlden kan se fram emot en ytterst jämn match som England vinner med 2–1 efter förlängning.

Diskussion om artikeln