Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Amerikanska stjärnan Megan Rapinoe och Donald Trump i ordkrig: "Borde aldrig vara respektlös mot vårt land"

Från 2019
Megan Rapinoe med ryggen mot kameran.
Bildtext Megan Rapinoe.
Bild: imago images / Focus Images/ All Over Press

Det amerikanska damfotbollslandslagets mittfältare Megan Rapinoe tänker inte besöka Vita huset, slår hon fast. Detta gillas inte av presidenten Donald Trump, som efterlyser både respekt och resultat.

Megan Rapinoe har startat i tre av USA:s fyra VM-matcher hittills. I åttondelsfinalen mot Spanien häromdagen blev hon stor matchhjälte med sina två straffmål.

Men Rapinoe har också väckt uppmärksamhet av andra orsaker. 33-åringen vägrar nämligen som protest mot Trump att sjunga USA:s nationalsång innan matcherna. Tidigare har hon även knäböjt under nationalsången, enligt den kampanj som den amerikanska fotbollsstjärnan Colin Kaepernick startat.

Detta gillas inte av Trump. I måndags sade presidenten till The Hill att han inte tycker att Rapinoes beteende är lämpligt.

Redan inbjudna till Vita huset

Efter matchen mot Spanien sade Rapinoe till Eight by Eight att hon inte tänker besöka Vita huset. Laget skulle sannolikt bjudas in av presidenten ifall man vann turneringen.

I samma intervju tvivlar Rapinoe även på att laget överhuvudtaget skulle få en inbjudan.

Trump svarade på Rapinoes ställningstaganden på Twitter idag.

– Jag är ett stort fan av det amerikanska laget, och av damfotboll, men Megan borde vinna först före hon börjar snacka. Avsluta jobbet!

Presidenten väljer att skicka en inbjudan till laget redan nu.

– Vi har inte bjudit in Megan eller LAGET än, men nu bjuder jag in laget, oavsett om de vinner eller förlorar. Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga, särskilt inte eftersom så mycket har gjorts för henne och laget. Var stolt över flaggan du bär, fortsätter han.

Diskussion om artikeln