Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska myndigheter upptäckte nytt problem med olycksplanet Boeing 737 Max

Från 2019
Uppdaterad 27.06.2019 08:29.
En av American Airlines 737 MAX 8-passagerarplan.
Bildtext Amerikanska myndigheter har upptäckt ett nytt problem med Boeing 737 Max-planen.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA har upptäckt ett nytt säkerhetsproblem i Boeings olycksdrabbade passagerarplan 737 Max 8.

Två Boeing 737 Max-plan kraschade i oktober i fjol och mars i år. Närmare 350 personer omkom i olyckorna som enligt preliminära olycksrapporter berodde på ett planeringsfel i planet.

Olycksorsaken i båda fallen var kopplat till ett styrsystem som hindrar planet från att överstegras.

Flygplansmodellen belades med flygförbud i mars. Sedan dess har flygjätten Boeing arbetat med att lösa felet. Nu rapporterar ändå nyhetsbyrån Reuters att problemet verkar vara mer svårlöst än man trott.

Reuters källor uppger att det ser ut som att det inte räcker att enbart ändra mjukvaran i styrprogrammet utan att det även behövs andra ändringar för att plantypen ska bli flygsäker.

Det nya problemet betyder att Boeing inte kommer att genomföra en officiell testflygning före tidigast den 8 juli, men en av Reuters källor varnar för att det kan komma ta längre än det.

FAA uppgav i maj att flygförbudet för 737 Max-planen kunde hävas så tidigt som i slutet i juni. Flygsäkerhetsmyndigheterna i bland annat Europa var skeptiska till tidtabellen.

Flera flygbolag hade hoppats kunna ta sina Max-plan i bruk på nytt under sommarens högsäsong, men nu verkar det som att det kommer att vara höst innan planen flyger på nytt.

Källor: Reuters, AFP