Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett liv utan böcker - handbollsspelaren Nico Rönnberg har aldrig haft tid att läsa

Från 2019
Uppdaterad 08.07.2019 11:09.
Cocks Nico Rönnberg i farten under handbollfinalerna mot Dicken våren 2019.
Bildtext Nico Rönnbergs vardag fylls av handboll och familjeliv.
Bild: Tomi Hänninen

Senast läste han en bok i skolan, men annars har handbollsspelaren Nico Rönnberg aldrig intresserat sig för böcker.

Idrotten och umgänget med kompisarna och familjen har stulit den största delen av Nico Rönnbergs vakna tid.

- Det har inte funnits tid för läsning, säger Nico Rönnberg och tillägger att han är en rastlös person med myror i brallorna. Jag har helt enkelt inte haft tålamod att fördjupa mig i en bok. Senast läste jag visst någon bok i skolan, men idag är det svårt att hitta lugnet i läsningen.

Redan tidigt upptog idrotten all tänkbar tid. Nico Rönnberg sysslade med fotboll, handboll och friluftsliv och det aktiva sportandet höll honom effektivt borta från böcker och läsning. I motsats till många idrottande kolleger fungerade inte heller litteraturen som en välkommen motvikt till träning och matcher.

- Jag kan nog inte komma på något som skulle få mig att börja läsa - ja, förutom treåringen här hemma som vill höra berättelser.

När frågan om killars läsvanor debatteras brukar David Lagercrantz’ biografi Jag är Zlatan Ibrahimović lyftas fram som en bok som får den mest litteraturhatande killen att börja läsa.

- Det är faktiskt en bok som jag tänkt att jag ska läsa. Jag har till och med fått den i present till någon födelsedag. Men fast jag har den i min hylla har det ännu inte blivit av att läsa den, för alltid kommer det något viktigare i vägen, suckar Nico Rönnberg.

Familjeliv och husbygge har hittills hållit Nico Rönnberg borta från David Lagercrantz’ bok, men kanske senare om ett lämpligt tillfälle infinner sig, så ska han kanske läsa den.

Just nu lever Nico Rönnberg ändå ett hektiskt handbolls- och familjeliv som inte ger tid för läsning. Istället är det filmer och TV-serier som får fungera som avkoppling på kvällarna.

Nico Rönnberg tröstar sig ändå med att han är ung och att det kanske i framtiden finns ro och lust att bli en läsare.

Men hittills har ett liv utan böcker funkat fint och när han tänker på de egna lagkompisarna verkar de också mer upptagna av kortspel och sina mobiler, än just böcker.

- På hotellen eller spelresorna spelar vi kort eller hyr en film, säger Nico Rönnberg och lovar att ta itu med Zlatan-boken ifall han får det tråkigt i sommar.

Diskussion om artikeln