Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Delad bil är dubbel glädje - Hyr ut bilen medan du åker på semester

Från 2019
Paul Nyberg Shareit Bloxcar Toimitus johtaja
Bildtext Verkställande direktören Paul Nyberg hyr ut sin Tesla
Bild: Mohamed El Bouari / Yle

Företag som hyr ut privatbilar ökar i Finland. Man kan kalla verksamheten för ett slags Airbnb för bilar där företag erbjuder en delningstjänst där kunden och uthyraren möts.

Den här företagsamheten gynnas också av våra beslutsfattare eftersom den är förenlig med regeringens klimatmål. Även SITRA flaggar för cirkulär ekonomi för att lätta på vårt kolavtryck. Man räknar med att ju färre bilar folk äger, desto mindre blir utsläppen.

Paul Nyberg är verkställande direktör på företaget Shareit Bloxcar där privatpersoner hyr ut sina bilar. Han brinner för delningsekonomi och nya applikationer, men just nu får han kämpa med att väcka folks intresse för delningsekonomi i biluthyrningsbranschen. Det är få som känner till att vem som helst kan hyra ut sin bil och ännu färre har hört talas om Nybergs företag.

delningsekonomi
Bildtext Paul Nyberg förevisar boxen där man kan placera bilnyckeln åt hyresgästen.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Bilen är en stor investering för de finländska familjerna. Man räknar med att den i medeltal kostar 560 euro per månad. Ett sätt att minska den utgiften är att hyra ut sin bil då när man inte själv använder den.

Men delningsekonomi är lite som internet, både på gott och ont. I värsta fall är den okontrollerad och oreglerad och kan leda till grå ekonomi.

- Det här är olyckligt, för vi vill inte att globala företag verkar med andra regler än de lokala bolagen och struntar i skatterna, säger Nyberg.

Grå ekonomi brukar vara den största oron vad delningsekonomi beträffar. Hyr man ut sin bostad via Airbnb går vinsten till ett amerikanskt företag och det är på uthyrarens eget ansvar att betala skatt, medan företaget Bloxcar betalar både samfundsskatt och mervärdesskatt. Också användarna betalar skatt.

- Vårt företag förser dessutom biluthyrarna med ett sammandrag av de årliga inkomsterna, så att det ska vara så smidigt som möjligt att deklarera, förklarar Nyberg

Regeringen med på noterna

Regeringen förhåller sig positiv till cirkulär ekonomi i biluthyrningen, eftersom det här gynnar Finlands målsättning att vara klimatneutralt år 2035. Enligt Altti Iiskola, konsultativ tjänsteman på Trafik- och kommunikationsministeriet, spelar trafiken en stor roll för att regeringen ska uppnå sina målsättningar.

- Om folk skulle välja gemensamma och kollektiva tjänster i stället för sin egen bil, skulle det här troligen ha en positiv inverkan på vårt samhälle. Utsläppen minskar om allt fler går över från privatbilism till nya tjänster. Ministeriets roll är att se till att lagstiftningen är uppdaterad så att den har en positiv inverkan på samhället, säger Iiskola.

Trafikministeriet
Bildtext Konsultativa tjänstemannen Altti Iiskola hör till millenialgenerationen som är bekant med delningsekonomi.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

På Trafik- och kommunikationsministeriet har man noterat att folk är allt mer intresserade av att göra medvetna val vad trafik och miljö beträffar. I trafiken ser man också att en ny servicekultur trendar. Ju fler alternativ det finns inom delningsekonomin, desto mer kan folk välja enligt sin övertygelse och på det här viset minska behovet att ha egen bil.

Den här utvecklingen gynnar både individernas privatekonomi och miljön. Men på Trafik- och kommunikationsministeriet ser man också risker.

Om privatbilism via delningsekonomi blir mer populärt än kollektivtrafiken har det en negativ inverkan på miljön eftersom utsläppen ökar om folk i stället för kollektivtrafik kör hyrbilar

― Altti iiskola, konsultativ tjänsteman

Paul Nyberg glädjer sig över att Trafik- och kommunikationsministeriet är öppna för delningsekonomi, samma kan man enligt honom inte säga om Traficom, som är underställd ministeriet och som inledde sin verksamhet i januari. Traficom betjänar i ärenden som gäller tillstånd, registrering och övervakning inom trafik och här ingår också beskattning.

Enligt nuvarande bestämmelser får man inte avdrag på värdeminskning om man inte uttryckligen har köpt sin bil för att hyra ut den. Och det gör man ju inte, de flesta köper sin bil för privatbruk och hyr ut den när man inte själv behöver den

― Paul Nyberg, VD för Bloxcar

Paul Nyberg är besviken på att det inte är lika självklart att kunna göra skatteavdrag på uthyrning av sin bil, som det är att göra avdrag på en bostad som man hyr ut. Samtidigt är Nyberg glad över de framsteg man gjort hittills och han är övertygad om att samhället sakta men säkert går i den riktning han önskar.

Bilen har av tradition varit en statussymbol som signalerat samhällsklass. Jag frågar Paul Nyberg hur han ska få folk att hyra ut det dyraste och käraste de äger.

Nya generationer anser att bilen är ett fortskaffningsmedel och inte en statussymbol

― Paul Nyberg, VD för Bloxcar

- Den tydligaste gruppen i den här branschen är millennialerna. Nya generationer anser att bilen är ett fortskaffningsmedel och inte en statussymbol. Man skaffar inte längre en bil för att identifiera sig utgående från den.

En grupp som också gärna hyr ut sin bil är pensionärspar som ofta har två bilar hemma och kan dryga ut sin ekonomi genom att hyra ut den andra.

Bilen som en del av kollektivtrafiken

På frågan om hur Nyberg visionerar framtiden, svarar han att bilen fortfarande kommer att vara ett viktigt färdmedel i glesbygden, men att det i städerna finns många olika alternativ.

- Vi ser att din privatbil kan fungera både som ditt eget färdmedel och hyras ut eller användas till samåkning. Erbjuder du din bil till samåkning, borde den kunna vara en del av kollektivtrafiken via en mobilapplikation, visionerar Nyberg.

På Bloxcar är man inte ensam om den här visionen, utan den delas också av SITRA som efterlyser globalt ledarskap av EU för att i rask takt övergå till cirkulär ekonomi.

Paul Nyberg Shareit Bloxcar
Bildtext Paul Nyberg är övertygad om att framtiden finns i delningsekonomin.
Bild: Mohamed el bouari / Yle

För tillfället har Bloxcar nio heltidsanställda och Paul Nyberg försäkrar att affärsverksamheten börjar vara vedertagen med en omsättning på över 400 000 euro och 10 000 användare i tjänsten.

Nyberg är ekonom till sin utbildning och har arbetat på olika företag i över 20 år. Han beskriver sina erfarenheter med hyrbilarna som en spännande färd eftersom han hoppade av från ett familjeägt fastighetsinvesteringsbolag när startupen Bloxcar fick sin början. Nu har han satsat mängder av både tid och pengar på projektet.

Duger också smutsiga bilar?

Själv kör Paul Nyberg fram med en snärtig Tesla som han äger, men som hyrs ut via Bloxcar. Dagshyran går på 299 euro, vilket är dyrt, men en ny Tesla kostar 140 000 euro. Enligt Nyberg finns det gott om personer som i lugn och ro vill testa hur en sådan här elbil fungerar.

Mest har Bloxcar helt vanliga människors vanliga bilar till uthyrning och dagshyran varierar mellan 30 och 60 euro. Utöver dem finns det också billigare och dyrare bilar.

hund i bil
Bildtext Det lär inte vara lätt att hitta hyrbilar där hundar har tillträde.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Jag visar min smutsiga, lite buckliga Renault Megane årsmodell 2014. Hundavdelningen är full med hundhår. Men Paul Nyberg blir inte alls förskräckt.

Det råder brist på hundvänliga bilar i biluthyrningsbranschen. Han skulle ta emot min bil med öppna armar. De flesta hyrfirmor vägrar nämligen hyra bil åt personer med hund.

Paul Nybergs tippning är att jag kunde få kring 40 euro per dag om jag hyrde ut min bil och det här utan att behöva stressa med dammsugandet av alla fluffiga hundhår på hundavdelningen.

Men han påminner mig om att det är viktigt att i annonsen varna hundallergikerna.

Diskussion om artikeln