Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne deltar i Pride-paraden - som förste statsminister

Från 2019
Antti Rinne.
Bildtext Antti Rinne deltar i Pride-paraden som förste statsminister.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Statsminister Antti Rinne tänker delta i Pride-paraden i Helsingfors på lördag. Han påminner om att orädda människors insatser behövs för att driva världen i en bättre riktning.

På statsrådets webbplats skriver Antti Rinne att det är fint att sexuella minoriteter inte längre behöver gå ensamma. I fjol deltog nästan 100 000 människor i Pride-paraden, enligt polisens beräkningar.

Rinne ser den höga siffran som ett bevis för att finländarna vill värna mänskliga rättigheter och kämpa för jämlikhet och jämställdhet.

- Jag hör själv till en årsklass som levt under en tid, då sexuella minoriteter diskriminerades i strafflagen, skriver han.

- År 2019 verkar det helt ofattbart att homosexualitet ännu år 1971 var ett brott och ända till år 1981 klassades som sjukdom, och att diskriminering på grund av sexuell läggning förbjöds först år 1995.

Enligt Rinne har historien lärt oss att världen utvecklas åt ett bättre håll. Men ingen förändring sker av sig själv, utan det behövs också orädda människor som står upp för varje människas odelbara värde. Då blir världen en rättvisare plats för alla.

- Mänskliga rättigheter är nämligen ingen opinionsfråga, och andra människors kärlek är inte till förlust för någon - allra minst för politiker, konstaterar Rinne.