Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De friskaste finländarna finns på Åland, sjukast är man i Norra Savolax - allt större skillnader mellan regionerna

Från 2019
Uppdaterad 28.06.2019 09:19.
lääkäri selittää sydämen toimintaa
Bildtext Åland, Nyland och Österbotten är de friskaste landskapen enligt THL:s sjuklighetsindex.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Enligt THL:s senaste sjuklighetsindex finns de friskaste finländarna på Åland samt i Nyland och Österbotten. I det stora hela är finländarna friskare än förr, men skillnaderna mellan regionerna ökar.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerade nyligen sitt senaste sjuklighetsindex, där man jämför sjukligheten hos befolkningen i kommuner och regioner med landets medeltal.

De nya siffrorna visar att hälsoläget i landet som helhet har blivit bättre, men att skillnaderna mellan de friskaste och de sjukaste regionerna ökar.

Enligt senaste sjuklighetsindex är Åland det friskaste landskapet i Finland, följt av Nyland och Österbotten. De sjukaste landskapen å sin sida är Norra Savolax, Norra Karelen, Norra Österbotten och Kajanaland.

Nio av de tio friskaste kommunerna finns på Åland

Av de österbottniska kommunerna är man friskast i Närpes, Korsholm och Larsmo, medan Karleby, Jakobstad och Kaskö ligger nära medeltalet för hela Finland.

Sett till hela landet finns nio av de tio friskaste kommunerna på Åland, med Sottunga, Lumparland och Eckerö i topp. Av kommunerna på fastlandet tar sig endast Grankulla in bland de tio friskaste.

I sjuklighetsindex beaktas sju allvarliga sjukdomsgrupper: cancer, kranskärlssjukdomar, cerebrovaskulära sjukdomar, sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, psykisk ohälsa, olycksfall och demens. Det nya indexet baserar sig på siffror från åren 2014–2016.

Diskussion om artikeln