Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fängelse i Finland satte stopp på en 10 år lång karriär som grovt kriminell: "Jag behövde åka fast, det blev mitt wake up call”

Från 2019
Uppdaterad 01.08.2019 19:14.
Anders Adali
Bildtext Anders Adali rekommenderar ingen att bli kriminell - det kan i princip bara sluta illa.
Bild: Andy Ödman/Yle

Rikssvenske Anders Adali levde ett dubbelliv. Han hade familj, barn och ett vanligt jobb, men nattetid planerade och genomförde han värdetransportrån. I tio år höll han på med sitt dubbelliv, innan han tog ett beslut som skulle påverka resten av hans liv: Att råna en värdetransport i Finland.
Alla delar av krimpodden "När svenskarna rånade godisbutiken Finland" finns nu på Arenan och längst ned i artikeln.

Anders Adali växte upp i ett fint villaområde i utkanten av Stockholm. Han hade en trygg uppväxt och familjen hade det välbärgat. Anders skötte högstadiet med bra betyg och tog sig också genom gymnasiet. Det fanns egentligen inget kriminellt i hans uppväxt.

- Jag höll inte på med ungdomsbrottslighet. Jag hade det bra och spelade till exempel fotboll tills jag var 17 år, säger Anders.

Då Anders var i övre tonåren skilde hans föräldrar sig och tyglarna på Anders blev i och med det lösare. Den kriminella världen började locka.

Vanligt jobb som täckmantel

Anders fick jobb på en bensinmack och kom via den in i kriminella kretsar. Snart byttes macken ut mot dörrvaktsjobb vid Stockholms innekrogar, och de första kassaskåpen började sprängas. Sen rullade kriminaliteten på och Anders var med om sina första värdetransportrån och på den banan fortsatte han. I tio år.

Sergels torg i Stockholm.
Bildtext Stockholms nattliv och undre värld var välbekanta för Anders Adali då han kom in i den grovt kriminella världen.
Bild: KTB~commonswiki

- Jag var bra på det jag gjorde. Jag slutade umgås öppet i kriminella kretsar, jag slutade jobba som dörrvakt och jag slutade dricka då jag var 21 år gammal. Men jag gillade att planera rån in i minsta detalj och att genomföra dem och jag blev aldrig fast.

För att inte hamna under polisens och skatteverkets luppar såg Anders alltid till att ha ett ”vanligt” jobb vid sidan av sin kriminella karriär. Helt enligt logiken att om man har ett jobb så undrar inte myndigheterna varifrån pengarna för uppehälle kommer.

- En tid jobbade jag som sjukvårdsbiträde och skötte åldringar och efter det blev jag företagare och tjänade riktigt bra på det yrket.

Anders drev ett stort lekland i en hall i Stockholm. På dagarna höll barnfamiljerna och barnen till i den stora hallen som var full av klätterställningar och rutschbanor, och nattetid fanns korthajarna på plats och spelade poker. Verksamheten var helt lagligt, men Anders ägnade fritiden åt att planera rån.

- Jag var miljonär i kronor flera gånger om, jag hade pengar och bra jobb, men fick kickar och njöt av att göra rån, konstaterar Anders.

Finland en helt ny marknad

Hösten 2006 kom att bli avgörande för Anders. Han fick ett tips om att det lönar sig att åka till Finland och kolla möjligheterna att göra värdetransportrån där.

I Finland, till skillnad från i Sverige, var nämligen värdetransportrån väldigt ovanliga vid den här tiden och både transportbilarna och vaktbolagen hade betydligt lägre säkerhetsanordningar än man hade i Sverige.

- De finska transportbilarna och säkerhetsarrangemangen låg minst fem år efter Sverige i utvecklingen. Jag visste att vi lätt skulle kunna göra stötar i Åbo.

Anders samlar sina kumpaner och tar sig till Åbo där de har en insider på ett vaktbolag som kan hjälpa dem att utföra ett rån av en värdetransport på Finlands banks gård i centrala Åbo.

Hur själva rånet gick till och vad som hände i Åbo kan du höra i Svenska Yles tredelade krimpodd ”Då svenskarna rånade godisbutiken Finland” i serien Finlandssvenska krimpodden på Arenan.

Rånet på Finlands banks bakgård
Bildtext Polisens bild av värdetransportrånet i Åbo.
Bild: Polisen

Långt straff i finskt fängelse

Efter stöten mot värdetransporten fotsatte Anders planera flera rån i Åbotrakten, men han blir gripen av polisen och döms i både tingsrätten och hovrätten till sju års fängelse.

Medan Anders satt i fängelset i Starrbacka i Åbo gjorde han upp en lista på saker han ska uppnå i livet efter fängelset.

Högst på listan var att bli laglydig.

Med på listan fanns också att han skulle medverka i tv-programmet Efterlyst i egenskap av expert och inte som kriminell, att ge ut böcker och att medverka i en egen tv-serie.

Åbo fängelse i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel.
Bildtext Fängelset i Starrbacka var nybyggt då Anders Adali avtjänade sitt straff där. Fängelset ersatte den beryktade anstalten Kakola som stängde 2007.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Jag mår dunder, jag jobbar på och har lyckats med det jag hade på listan och jag är företagare igen, allt rullar på.

Vad får dig att inte bli kriminell igen?

- Då man inte är kriminell kan man ta det lugnt och njuta av livet, man behöver inte hela tiden se sig över axeln och vara på helspänn. Det känns bra.

I dag är Anders Adali promotor och delägare i ett energidrycksföretag och han har nyligen avslutat inspelningarna av femte säsongen i sin tv-serie ”Stoppa tjuven”, som handlar om hur man skyddar sig mot inbrott.

Anders skrev en bok om Åborånet, "Pengar, pengar, pengar", som gavs ut av Söderströms och senare av ett svenskt förlag med titeln ”Sista rånet”. Han har också skrivit boken ”Svenska rånare”, som beskriver kriminella personer och deras brott ur deras eget perspektiv.

Här kan du lyssna på alla delar i krimpodden om värdetransportrånet i Åbo:

Diskussion om artikeln