Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne, Henriksson: Finland planerar inte att ta hem IS-familjer

Från 2019
Uppdaterad 27.06.2019 19:38.
Statsminister Antti Rinne deltog i regeringens och arbetsmarknadsorganisationernas gemensamma sysselsättningsseminarium.
Bild: Lehtikuva

Finland kommer inte att hämta hem sina medborgare från lägret al-Hol i Syrien. Både statsminister Rinne och justitieminister Henriksson redogjorde för regeringens linje vid riksdagens frågetimme på torsdag.

Regeringen har ännu inte bestämt hur man ska förfara med de finländska kvinnor som anslutit sig till Islamiska staten, och som nu med sina barn befinner sig i fångenskap i Syrien, främst i lägret al-Hol.

Då oppositionen för första gången fick ställa regeringen till svars vid riksdagens frågetimme på torsdag eftermiddag, kom IS-familjerna upp som det första ämnet av alla.

Ville Tavio, som är ordförande för sannfinländarnas riksdagsgrupp, undrade om regeringen gör något för att ta hem de finländska kvinnorna.

Tavio anser att kvinnorna är ett hot mot säkerheten. Enligt honom "strider det mot finländarnas rättsmedvetande" att aktivt försöka "underlätta deras hemresa".

Utrikesminister Pekka Haavisto (grön) sa att regeringen naturligtvis utreder vilken hjälp som behövs.

- Där finns många små barn. Om finländska medborgare söker sig till konsulatet, ska de naturligtvis få komma hem, sa Haavisto.

Enligt Tavio vill sannfinländarna att barnen ska omhändertas.

Hela gruppen kan inte stämplas

Statsminister Antti Rinne (sdp) konstaterade att frågan är komplicerad, men att regeringen söker en lösning som moraliskt och etiskt motsvarar folkets åsikter. Även säkerhetsaspekten ska beaktas.

Rinne sa att lagen om konsulära tjänster inte kan tillämpas i det här fallet.

- Vi har ingen avsikt att göra något för att de här människorna ska få till exempel konsulär hjälp att komma till Finland, sa Rinne.

Debatten kom att handla om eventuella straffbara handlingar som finländarna i Syrien kan ha begått. Statsminister Rinne anser att man inte kan stämpla hela gruppen förrän sakerna har utretts grundligt.

Han påpekar att de som nu befinner sig i al-Hol åkte till IS-kalifatet innan det blev straffbart enligt finsk lag.

Rinne fick mothugg av bland annat Sari Essayah, ordförande för KD:s riksdagsgrupp.

- Att gå med i verksamheten hos en terroristorganisation, att resa dit för att syssla med underhåll, för att laga mat - är det inte per definition att stöda och delta i terrorverksamhet? undrade Essayah.

Ben Zyskowicz (saml) påpekade att inget EU-land tagit hem vuxna medborgare från kalifatet, och undrade om rättsstat numera är liktydigt med att vuxna personer inte ska ta ansvar för sina handlingar.

Regeringens avslutande svar gavs av justitieminister Anna-Maja Henriksson (sfp):

- Statsministern har klart slagit fast att de här människorna inte aktivt ska hjälpas tillbaka hem. En annan sak är om de självmant kommer hit. Klart att vi då inleder en förundersökning, klart att barnskyddsmyndigheterna vidtar åtgärder, förtydligade Henriksson.

Enligt uppgifter till Yle försöker dock Finland via internationella biståndsorganisationer ta reda på om det i al-Hol finns allvarligt sjuka finländska medborgare, som kunde behöva hjälp. Finland avser ändå inte att skicka utrustning till lägret.

Diskussion om artikeln