Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lucy Bronze höll stor show när imponerande England flög till medaljmatcherna – Norge helt chanslöst i kvartsfinalen

Från 2019
Lucy Bronze jublar över ett engelskt mål med resten av spelarna i bakgrunden.
Bildtext Matchens främsta spelare Lucy Bronze jublar över den urstarka engelska kvartsfinalsegern över Norge.
Bild: All Over Press

Först var hon med och spelade fram till de två första målen, sen pangade hon själv in det avgörande tredje med en av VM:s allra snyggaste fullträffar. Samtidigt skötte hon defensiven felfritt när hennes lag höll nollan för fjärde matchen i rad. Ytterbacken Lucy Bronze hade en stor kväll när England slog Norge med 3–0.

Det är svårt att hitta en mer imponerande insats av en högerback än den som Lucy Bronze stod för när England körde över Norge i kvartsfinalen i fotbolls-VM i Frankrike.

Hon har kallats ”världens bästa försvarare” och med en semifinalplats på spel i Le Havre visade Bronze med eftertryck varför.

Matchen hade knappt startat när hon satte fart längs sin högerkant och fick en fin passning av Nikita Parris. Bronze dansade förbi en norsk försvarare, tog sig snabbt ner till kortlinjen och slog in en perfekt passning i straffområdet. Två engelska spelare hade kunnat slå in bollen i mål. Ellen White missade men bakom henne dök Jill Scott upp och satte in 1–0.

Då hade det gått 2 minuter och 7 sekunder. Mardrömsstart för Norge, det motsatta för England som aldrig förlorat en VM-match på damsidan efter att ha gjort det första målet.

Inte den här gången heller.

Kanonen borrade sig in i nät

Allt handlade om England. Nikita Parris hade redan hunnit missa en jättechans och Ellen White hade haft ett knallhårt skott i stolpen när Lucy Bronze satte i gång nästa målgivande attack. Bronzes öppnande djupledspassning hittade Parris, som elegant smekte bollen vidare till White som satte in 2–0 strax före paus.

Och i andra halvlek var det givetvis Lucy Bronze som definitivt sänkte det norska hoppet. Knappa timmen var spelad när den engelska högerbacken igen gav sig ut på en av sina oemotståndliga offensiva utflykter. Hon fälldes, med engelsk frispark som följd.

Beth Mead slog bollen till Bronze som klippte till från knappa 20 meter. Kanonen borrade sig in i nät och England ledde med 3–0. Game over.

– Jag tränade på exakt den varianten senast i morse faktiskt. Jag har drömt om att få spela i semifinalen i Lyon, och det var den längtan och den viljan som kom ut i den träffen, sade Bronze som till vardags håller till i Olympique Lyon.

– Det var en bekväm match för oss, också när vi inte hade bollen kände vi oss bekväma. Vi var stabila och hittade luckor i deras försvar, sammanfattade Bronze i tv-intervjun efter matchen.

England var överlägset. Sista halvtimmen bevakade laget sin ledning och kostade dessutom på sig att missa en straff, då norska målvakten Ingrid Hjelmseth räddade Nikita Parris straffspark med sju minuter kvar. Vad en och annan åskådare tänkte? ”Lucy Bronze hade aldrig missat.”

Frankrike eller USA i semi

England tog femte segern på lika många matcher och höll dessutom nollan för fjärde matchen i rad. Och det engelska spelet blir bara bättre, insatsen mot Norge var rakt igenom imponerande.

Nu väntar vinnaren av fredagens emotsedda match mellan Frankrike och USA i semifinal. Vem som än vinner det drömmötet i Paris kan England bli en obehaglig överraskning i semifinalen på tisdag. Phil Nevilles landslag har något stort på gång. Att ha Lucy Bronze i superform kan bära långt.

– I kväll har vi sett att Lucy Bronze är den bästa spelaren i världen, utan nån som helst tvekan. Det finns ingen som hon. Jag har själv spelat ytterback, men aldrig på det sättet, säger den engelska tränaren Phil Neville till BBC och har ett intressant svar på vem han hellre vill möta i semifinalen, USA eller Frankrike.

– Vi vill spela mot dem båda. Jag bryr mig inte om vem vi möter. Spelarna har visat att ju större match, desto bättre är vi. Vi har roligt, säger Neville.

– Det kommer att vara ett svårt motstånd och vi kommer att behöva lyfta oss ännu ett pinnhål, men vi är väldigt ivriga inför matchen, intygar Lucy Bronze.

VM i fotboll, damer, kvartsfinal 1:

Norge–England 0–3 (0–2)
3 min Jill Scott 0–1
40 min Ellen White 0–2
57 min Lucy Bronze 0–3

Diskussion om artikeln