Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brasilien fick sin revansch – hemmafavoriten vidare i Copa America efter straffrysare

Från 2019
Brasilianska spelare jublar
Bildtext Brasilien slog ut Paraguay i Copa America.
Bild: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA

Både 2011 och 2015 slogs Brasilien ut i kvartsfinalskedet av Paraguay. Den här gången upprepade sig inte historien. Gabriel Jesus satte den avgörande straffen och Brasilien gick in bland de fyra bästa i Copa America.

Paraguay och straffar väcker inte speciellt goda minnen för den brasilianska fotbollspubliken. Paraguay har varit något av en mardrömsmotståndare de senaste åren då laget skickat ut Brasilien ur Copa America efter två straffläggningar.

Men i år blev det inte en blytung sorti för Brasilien. Laget satte fyra av fem straffar och det räckte för att gå vidare till semifinal.

– Jag tittade på målvakten och såg att han tog ett steg åt vänster. Då slog jag in bollen i det andra hörnet, säger Gabriel Jesus som satte den avgörande straffen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Roberto Firmino missade sin straff för Brasilien men det gjorde till slut inget då målvakten Alisson knep Paraguays första straff och Derlis Gonzales sköt utanför.

Thiago Silva står på knä och tackar högre makter
Bildtext Thiago Silva kunde pusta ut efter straffläggningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kvartsfinalen var ingen höjdare och matchen stod 0–0 efter 90 minuter. Brasilien fick spela med en man mer i en halvtimme i andra halvlek men lyckades inte spräcka nollan trots det numerära överläget.

Närmast kom Willian men hans skott gick i stolpen i slutet av matchen. Oavgjort efter 90 minuter innebar straffläggning direkt och där var alltså Brasilien bättre och vann med 4–3.

– Vi förtjänade verkligen segern. Vi mötte ett lag som spelade fotboll endast då man fick kontringar. Vi är ett steg närmare det stora målet att vinna Copa America, säger Alisson.

Brasilien kommer att möta antingen Argentina eller Venezuela i semifinalen.

Resultat:

Brasilien – Paraguay 4–3 efter straffar (0–0)

PAR: Gustvo Gomes X
BRA: Willian O
PAR: Miguel Almiron O
BRA: Marquinhos O
PAR: Bruno Valdez O
BRA: Philippe Coutinho O
PAR: Rodrigo Rojas O
BRA: Roberto Firmino X
PAR: Derlis Gonzalez X
BRA: Gabriel Jesus O

Diskussion om artikeln