Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Obama, fotboll och jag - fotbollsspelaren Tim Sparv gillar politiska biografier

Från 2019
Tim Sparv inför Estland-Finland.
Bildtext Tim Sparv i landslagets dress.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Det finska fotbollslandslagets kapten Tim Sparv läser tidningar, artiklar och böcker och är övertygad om att läsningen håller huvudet i form.

- Läsning är ett sätt för mig att koppla av, men också ett sätt för mig att låta hjärnan arbeta.

För fotbollsspelaren Tim Sparv skapar litteraturen balans i tillvaron. Som idrottare är man ofta alltför fokuserad på idrottsprestationer, kost och sömn. Därför är det viktigt att söka avkoppling och distraktion i litteraturen, säger Tim Sparv.

- Jag läser för att få tankarna bort från fotbollen, men också för att lära mig olika saker.

Läsandet fyller flera funktioner för Tim Sparv. Böcker skänker avkoppling, men stillar också kunskapstörsten. När kroppen jobbat klart på fotbollsplanen måste hjärnan också få motion.

Tim Sparv läser under resor, men vanligtvis den sista timmen innan han somnar. Då har han lugn och ro att bekanta sig med t.ex. politiska biografier.

- På senare tid har har jag snöat in på det förra presidentparet Michelle och Barack Obama. Jag läste Michelle Obamas självbiografi men också boken som Barack Obama skrev innan han blev president. I den får man möta en ung man som söker sina rötter och sin plats i livet. Det var oerhört intressant att läsa om hur Barack Obama reste till Afrika för att lära sig mer om sitt ursprung.

Tim Sparv verkar ha nördat in sig på böcker om paret Obama, men i sommar ska han också ägna sig åt annan litteratur.

- Jag har nog ingen specifik bok i sikte, men nyligen när jag var inne i bokhandeln föll jag för en bok om sisu och en mörk familjeskildring från 80-talets New York. Den håller håller jag just nu på att läsa.

Tim Sparv verkar vara en litterär allätare som konsumerar böcker i den takt de kommer till honom, antingen som rekommendationer eller i form av spontana inköp på nätet.

Under landslagsuppehållet ska han resa till Marocko, sitta på caféer i timmar med en god bok och en kopp kaffe framför sig.

- Läsandet och böcker är definitivt viktigt om man vill hålla huvudet i form, säger Tim Sparv med en kaptens pondus och ser ut att i tankarna redan befinna sig på lässemester.

Diskussion om artikeln