Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mangafavoriten Naruto blev klassisk kabukiteater - och går för fulla hus i Japan

Från 2019
Japansk kvinna utklädd till mangafiguren Naruto under en serietidningsmässa i Tokyo
Bildtext Mangafiguren Naruto var en populär gestalt också under en serietidningsmässa i Tokyo 2011.
Bild: EPA / Tomoyuki Kaya

En teaterform som har sina rötter i 1600-talet kanske låter lite dammigt, men faktum är att det är innehållet som räknas och vad kan vara hetare än hela Japans och resten av världens mangafavorit nummer ett - Naruto.

I Japan spelas just nu en uppsättning om Narutos öden och äventyr inför fulla hus. Storyn har klarat omställningen från tecknad serie till kabukiteater med äran i behåll.

Trots att det alltså handlar en teaterform som spelades redan på shogunernas tid.

Kabuki är en av de klassiska konstformerna i Japan

Till skillnad från den lite stela och mycket formaliserade Noh-teatern är kabuki närmast folklig.

Fortfarande finkultur, men med fart, fläkt, sång och musik, och halsbrytande, akrobatiska nummer. Som klippt och skuren för Naruto med andra ord.

Historien om den blivande ninjakrigaren som tagit på sig att rädda sin hemby undan de mörka krafter som är i rörelse och vars yttersta mål är att skaffa sig världsherravälde.

Naruto och hans vapendragare Sasuke tar i föreställningen upp kampen med den den mäktige Madara Uchiha, men ganska snart visar det sig att alla tre huvudpersonerna har såväl det goda som det onda inom sig och det är inte alldeles lätt att avgöra vem man egentligen ska hålla på.

Naruto är besatt av en ond ande - en räv med nio svansar och Madara Uchiha ser sig själv mer som en upplyst despot än en tyrannisk härskare.

Sasuke å sin sida har en egen hämndagenda som under en period får honom att gå över till den onda sidan.

Japansk kabukisällskap håller föreställning i Spanien
Bildtext Klassisk kabuki har rötter i 1600-talets Japan
Bild: EPA / Emilio Naranjo

Välkända teaterfamiljer med långa anor

Såväl titelrollen Naruto som Sasuke och Madara Uchiha görs av skådespelare som kommer från etablerade kabuki-familjer.

Naruto spelas av Minosuke Bando II och familjen Bando har levererat kabukiskådespelare under flera hundra år.

Jag har varit ett stort fan av manga och särskilt Naruto ända sedan jag var liten.

― Hayato Nakamura som spelar Sasuke

Oftast går artistnamnen i arv från far till son och finns det inga söner i familjen är det inte ovanligt att man adopterar en ung lovande manlig skådespelare.

För Minosuke Bando II är rollen som Naruto en dröm som gått i uppfyllelse.

- Naruto är en hjälte som jag har haft med mig ända sedan 10-årsåldern, alltså de senaste 18 åren. Det var min mamma som introducerade mangaalbumen till mig och sedan dess har jag varit ett stort fan. Att nu få chans att spela min hjälte är en stor ära, säger Bando.

Hayato Nakamura som spelar Sasuke är inne på samma tema.
- Jag har varit ett stort fan av manga och särskilt Naruto ända sedan jag var liten, samtidigt har jag fått min skolning i att göra klassisk kabuki och därför blev jag väldigt glad när jag fick veta att Naruto skulle bli kabuki och jag erbjöds rollen som Sasuke, säger Nakamura.

Kvinnor spelas av män

Nu råkar Narutos och Sasukes rollfigurer vara män, men faktum är att även om de varit kvinnor så hade de spelats av män.

Kabuki är nämligen sedan mitten på 1600-talet helt och hållet en manlig domän.

Fram till dess användes även kvinnliga skådespelare, men detta förbjöds då myndigheterna menade att den idoldyrkan som omgav de unga kvinnorna lätt resulterade i prostitution något som inte alls gick för sig.

De skådespelare som spelade kvinnor utrustades med små handväskor eller särskilda hattar som gjorde att publiken skulle kunna särskilja dem.

Följden blev att de kvinnliga rollerna istället gjordes av unga, söta gossar men även de visade sig vara lätta offer för prostitution och under lång tid förbjöds därför kvinnliga roller helt och hållet.

En av skådespelarna i kabukisällskapet 'Heisei Nakamuraza'
Bildtext En av skådespelarna i kabukisällskapet Heisei Nakamuraza
Bild: EPA / Emilio Naranjo

Teatersällskapen hittade dock sätt att kringgå förbudet och de skådespelare som spelade kvinnor, så kallade onnagata utrustades med små handväskor eller särskilda hattar som gjorde att publiken skulle kunna särskilja dem.

Fortfarande i våra dagar är utbildningen inom onnagata en viktig del av varje kabukiskådespelares träning.

Intressant att notera är förbudet mot kvinnor också påverkade den tidiga filmproduktionen i Japan. När det började göras film på det tidiga 1900-talet spelades alla roller, alltså även de kvinnliga, av män. Filmroller finns numera även för kvinnor, men kabuki görs alltjämt av manliga skådespelare.

Föreställningarnas innehåll varierar kraftigt

Förutom bestämmelsen om att det bara ska vara manliga skådespelare så finns det få regler eller restriktioner om vad kabuki ska vara. Ämnena spänner högt och lågt, klassiker och nyskrivet material.

Att plocka in Naruto i repertoaren har fått medelåldern på publiken att sjunka rejält.

Det har gjorts framgångsrika kabukiuppsättningar av Shakespeares draman bara för att nämna en variant.

Samtidigt som kabuki vill följa med sin samtid står man inför samma dilemma som annan traditionell kultur: det är nästan inga ungdomar som går och ser föreställningarna.

Att plocka in Naruto i repertoaren har visat sig vara ett lyckokast i det hänseendet. Medelåldern på publiken har sjunkit rejält.

Det som är lite roligt med Naruto och som säkert bidragit till att göra storyn så populär är att den tar sig stora friheter med tid och rum.

Grundstoryn är ninja-byn som attackeras av den makthungrige Madara Uchiha. Men trots att det är någon slags japansk medeltid så finns här jourbutiker, elektricitet och andra moderniteter.

Vi ska inte berätta hur det hela slutar, men det är dramatiskt ända fram till slutet, med slagsmål, svärd som svingar och onda andar som drabbar samman i väldiga bataljer, alltså precis sånt som alla fans av Naruto lärt sig älska.

De stora framgångarna som Naruto haft i Japan har gjort att det kommit propåer om att ta föreställningen på en internationell turné. Med 65 volymer hittills är Finland det land i Norden som gett ut flest av de sammanlagt 72 volymerna av Naruto som finns.

Diskussion om artikeln