Vänskap, identitet och att vara ärlig mot sig själv - den kommande ungdomsserien Vakuum handlar om att växa upp
Hur hittar man sig själv? Och hur lär man sig vara ärlig mot sig själv och andra? Det är några av de frågor som ställs i ungdomsserien Vakuum som man som bäst spelar in i Helsingfors.
I en trång och ganska varm lägenhet i Tölö pågår intensivt arbete. I det lilla köket trängs fyra skådespelare, regissör, fotograf, ljudtekniker och medarbetare. I hallen står resten av filmteamet och följer intensivt inspelningen på en monitor.
Ungdomsserien Vakuum handlar om Linnéa (Siri Fagerudd) som flyttar från Österbotten till Helsingfors för att studera. Hon lär känna Viktor (Wilhelm Enckell) som är en självsäker överklasskille och studerar på Hanken och Ellen (Vivi Lindberg) en tuff vänsterradikal feminist som jobbar för tidningen Astra.
Linnéa upptäcker snabbt att hon slits mellan två olika grupperingar och kompisgäng. Vilken skall hon välja?
Scenen som spelas in i köket utspelar sig i Ellens lägenhet där Linnea och de andra feministerna förbereder en viktig aktion.
Då jag under lunchpausen får en pratstund med skådespelarna Siri Fagerudd och Vivi Lindberg beskriver de Vakuum som en serie som handlar om att växa upp och hitta sin identitet. En berättelse om vänskap och att vara ärlig mot sig själv och välja vad man står för.
Både Fagerudd och Lindberg är fulla av entusiasm över arbetet med serien, trots långa dagar och ett snabbt tempo.
– Vi har ett bra team, säger Fagerudd och jag är väldigt glad över att vi har många unga kvinnor på höga poster. Så det sker framsteg inom filmbranschen.
Tidspressen är en utmaning för både Fagerudd och Lindberg. Förarbetet sker hemma för under inspelningen finns det inte mycket tid att repetera.
– Om jag säger min replik fel så vet jag att det står femton människor som förberett den här tagningen och de väntar på mig. Så det kan bli lite nervöst, säger Lindberg med ett skratt.
På frågan om vad som är roligast under en inspelning svarar de båda två med en mun - allt!
– Kollegerna, att hitta sin karaktär, platserna vi spelar in på, alla kläder… Det är så mycket som är så roligt med det här arbetet, säger Fagerudd och Lindberg.
Regissören Teresia Fant beskriver seriens huvudperson Linnea som en ung kvinna som har en idé om vem hon är och en dröm om vem hon kommer att bli då hon kommer till Helsingfors.
Men sedan upptäcker hon att verkligheten inte ser ut som hon hade tänkt sig och att det ställs krav som hon inte var beredd på.
– Hon upptäcker att hon inte är den feminist hon trodde att hon var och dras sedan till ett liv som hon upplever är lättare och roligare. Det kan jag själv känna igen, säger Fant, att man väljer den lätta vägen då man blir utmanad.
Inför arbetet med Vakuum har Fant inspirerats speciellt av nostalgiska filmer om sommar och romantik. Filmer allt från 1930-talet till 80-talet och som har en ärlighet i känslorna.
-Men jag har förstås också sett mycket skandinaviska ungdomsserier. Speciellt norska serier som Skam, Blank och 17 har spännande uttryck som känns äkta, speciellt i förhållande till skådespeleri.
Fant har studerat film både i Stockholm och vid Filmskolan i Lillehammer i Norge. Hon har tidigare gjort kortfilmer och arbetat som dokumentärfilmare. Den största skillnaden mellan att göra fiktivt och dokumentärt handlar om att allt måste vara mer genomtänkt då man gör fiktion.
– I en spelfilm får ett filmteam inte synas, men i dokumentär gör det inte så mycket om en mick eller bom syns i bild.
Manuset till serien är skrivet av Nina Nordström och Fant har också varit med under manusarbetet. Därför tycker hon att det absolut roligaste med att spela in serien är att se hur det hela förverkligas.
– Att se hur de tankar vi haft under manusarbetet nu blir verklighet är roligt. Att de känslor man haft en tanke om nu syns på monitorn.
Vakuum produceras av Svenska Yle och Söder Films i samproduktion med SVT. Den 8-delade serien har premiär senare i år.