Per Gessle: Jag vill att vi slutar med Gyllene Tider så länge alla lever och spelar bra
De har varit popens kungar i Sverige men efter 40 år av hitlåtar, uppbrott och återföreningar är det nu slut. Gyllene Tider lägger lapp på luckan med en sista skiva och en avskedsturné.
Jag träffar Per Gessle och trummisen Micke Syd i Stockholm i början av juni 2019.
Vi sätter oss ner och på köksbordet finns deras tre första skivor som har utkommit i vinylformat. De börjar genast diskutera personerna på omslagen.
- Det där var min flickvän, konstaterar Micke Syd medan Gessle känner igen Marie i växeln som också blev besjungen i en av deras låtar.
Jag konstaterar att jag har den första utgåvan av deras första album som var tryckt i gul vinyl och jag ser hur det gnistrar till hos Gessle.
- Är det sant? Vet du att den blev bara tryckt i 9 000 exemplar?
Klagobrev till radion
Totalt har Gyllene Tider nu sålt närmare en halv miljon skivor. Men starten var inte så lätt. De gjorde själv en självkostnadssingel som de skickade till olika skivbolag och radiostationer.
Per Gessle blev så sur på hemstadens lokalradio så han skrev ett brev till dem:
Klagomål… Klagomål… Klagomål…
Jag tycker ni är tråkiga på Radio Halland.
Varför? Jo, därför att ni aldrig spelar vår platta, Gyllene Tiders första ep.
Ni spelar ofta, åh så ofta, denna släpiga/sega gammeldans, men lite rock kan man aldrig få höra.
Jag menar, vi är ju faktiskt ett Halmstadband och dessutom hyfsat populära (av skivförsäljningen att döma)
Så jag m.fl. tycker att ni borde släppa loss G.T. i etern lite oftare. Eller?
Med vänlig hälsning
Per Gessle
1/5 av Gyllene Tider
Brevet lär nu finnas inramat på P4 Halland, Sveriges Radio.
Och egentligen var Gyllene Tiders förvandling till svenska ikoner lika otippad som andra folkkära artister som Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund som alla blev helgonförklarade efter att karriären tog slut.
Jag kollade topplistan både i världen och i Sverige och det kändes som om vi kom från ett annat planetsystem
Micke Syd om Gyllene Tiders nya skiva
Basisten ville inte vara sexsymbol
Gessle har alltid varit besatt av popmusik och mannen själv är som ett levande lexikon. Och namnet på bandet kom från ett av hans favoritband Mott the Hoople som hade en låt som hette Golden Age of Rock and roll.
År 1984 försökte Gyllene Tider lansera en engelsk skiva i USA och eftersom namnet var omöjligt för amerikaner att uttala så bytte de namn på skivan till Roxette efter en låt med Dr Feelgood.
Den floppade men namnet använde Gessle på nytt några år senare då han slagit sig ihop med Marie Fredriksson.
- Jag skrev inga bra låtar på den plattan, framförallt inga bra texter. Den amerikanska musiktidningen Billboard recenserade skivan och skrev nothing much happened here och så kände jag också, säger Per Gessle och skrattar.
Det gick ett år och så bestämde sig bandet för att sluta och avgörande var att basisten Anders Herrlin inte ville vara med i bandet längre.
- Han var nog den som led mest av den här popidolhysterin. Han blev vald till Sveriges snyggaste kille 1982 och det passade honom inte alls och han hade andra musikaliska ambitioner, berättar Gessle som kunde konstatera att Herrlins fördjupade kunskaper i den digitala världen var till stor nytta då Roxette gjorde sina första skivor.
Men trots att bandet hade slutat så fick deras låtar så småningom ett evigt liv och blev en väsentlig del av den svenska låtskatten.
Samlingsskivor och några nyinspelningar gjorde att låtarna kontinuerligt fanns på radiokanalernas spellistor och 1995 var det dags för den första återföreningen på scenen.
Samlingsskivan Halmstads pärlor blev Sveriges mest sålda album två år i rad. 2004 fyllde bandet 25 år och det firande man med en ny gigantisk turné som var den största någonsin i Sverige och drog över en halv miljon besökare. Och 2013 var det dags för den tredje stora turnén.
Så lite övning som möjligt
Och nu, då det är dags att ta farväl av bandet, sitter vi och spånar vad det är som gör dem så unika.
- Jag har ju spelat de här Gyllene-låtarna med så många andra musiker men det låter inte klokt eller rättare sagt det låter annorlunda, säger Gessle.
Micke Syds teori är att eftersom låtarna har gjorts så bra så finns det så mycket personligt också i deras spelande. Och så ger han ett exempel.
- Alla trummisar som har försökt imitera Ringo eller Charlie Watts har konstaterat att det helt enkelt inte fungerar. Där finns något unikt som du inte kan sätta fingret på men som gör att ingen i Gyllene Tider kan bytas ut för då blir det en obalans i det hela.
Då det blir tal om repetitioner inför turnén skrattar båda och säger att det blir så lite som möjligt och Gessle vägrar att repetera.
Sommartider.
- Första gången vi kör den låten är i Halmstad så få se hur det går.
Och Micke Syd konstaterar att de där tidiga låtarna ligger i ryggmärgen.
- Min son som är 19 år brukar säga, pappa du kommer ihåg hur du skall spela de där gamla låtarna men du kommer inte ihåg då jag var liten.
Inga nya sommartider
Diskussionen går över till den nya skivan Samma skrot och korn som samtidigt blir deras avskedsalbum. Och jämfört med det mesta som kommer ut idag känns det här som ett riktigt band som har gått in i studion för att skapa något som de själva tycker att är bra. Precis som de gjorde för 40 år sedan då de spelade in första skivan.
Jag ville göra vuxna texter med en hel del sentimentalitet, vemod och betraktelser och hur det var förr
Per Gessle om texterna på Samma skrot och korn
Det fanns inget tryck från någon annan än de själva att göra något bra för det fanns helt enkelt inga förväntningar på dem då från publiken. Och att skivan idag skiljer sig från det allmänna utbudet kunde Micke Syd själv konstatera.
- Jag kollade topplistan både i världen och i Sverige och det kändes som om vi kom från ett annat planetsystem. Det känns nästan som om vi skulle vara utomjordingar som landat med vår musik idag.
Gessle började skriva låtar för skivan för två år sedan och då var han ännu omedveten om att den skulle bli den sista med bandet.
- Jag ville att skivan skulle kännas som ett band som har spelat ihop väldigt länge och vuxit ihop och mognat med popmusiken. Jag ville inte göra Jag vill känna din kropp emot min eller Sommartider för jag varken kan eller vill det. Jag ville göra vuxna texter med en hel del sentimentalitet, vemod och betraktelser och hur det var förr. Det passar oss just nu, säger Per Gessle.
Snyggaste reträtten
Men varför lägga ner ett band som utgående från skivan fortfarande är i topptrim och energiladdade till tusen?
- Vi känner själva att vi börjar komma till åren och just nu finns alla medlemmarna vid liv och alla fem orginalmedlemmar kan göra den här turnén men vi vet inte hur det är om fem år längre. Det känns fint att sluta med flaggan i topp, säger Per Gessle.
Då gamla rockband och artister turnerar så brukar det komma högst några låtar som är färskare än 20 år.
Gyllene Tider har under alla decennier varit produktiva och skapat låtar som är som gjorda för stora festivaler och på den nya skivan finns också flera stycken som mycket väl passar in då man nu tar avsked av publiken.
Om Gyllene Tider nu håller sitt löfte så är det nog den snyggaste reträtten som något svenskt band har gjort tills vidare. Abba har ju lovat ge ut nytt material till hösten men få se. Om de inte gör det så har de nog fortfarande första platsen för de har ju egentligen inte ens slutat officiellt ännu.
Fokus på Gyllene Tider i Yle Vega lö 29/6 kl 13.03 och ons 3/7 och en månad på Arenan