Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Heshmat får stanna i Finland - men inte för att han jobbat hårt

Från 2019
Uppdaterad 02.07.2019 06:23.
Heshmat får stanna i Finland - men inte för att han jobbat hårt - Spela upp på Arenan

I sex år har han arbetat inom branscher med brist på arbetskraft, betalat skatt och etablerat sig i Kristinestad genom frivilligarbete, vänner och sin nya familj. Ändå fick Heshmat Nuri inget uppehållstillstånd på grund av arbete. Nu får han ändå stanna - av andra orsaker.

Heshmat Nuris glada ögon gnistrar under skärmmössan när han lastar potatissäckar vid potatispackeriet i Lappfjärd.

Han förklarar på bruten finska hur de komplicerade maskinerna fungerar. Sedan plockar han upp ett litet kort ur sin bröstficka. Uppehållstillståndet.

- Det här är bara ett litet kort, men för mig är det viktigt att jag nu kan ge en trygg framtid för min familj här i Finland, säger Heshmat.

En stor sten har fallit från min rygg.

― Heshmat Nuri

Uppehållstillståndet öppnar dörren till det finländska samhället, en dörr som varit stängd sedan år 2012 när Heshmat sökte asyl i Finland. Samtidigt är beslutet ändå rätt snopet för Heshmat och hans familj.

Orsaken till Migrationsverkets beslut är nämligen varken hans arbete eller att han skulle behöva skydd i egenskap av asylsökande, något som han kämpat för i sju år.

Den är så enkel som att Heshmats sambo är finsk medborgare. Därför får han nu stanna i Finland.

Flydde från talibaner och terror

Heshmat kom som asylsökande till Finland år 2012.

Han hade flytt för livet från sin forna hemregion i Afghanistan, där talibanerna terroriserade. De hade tagit livet av hans far och bror och nu stod han i tur, berättar han.

Myndigheterna i Finland ansåg ändå att hans hemregion i Afghanistan var trygg, och Heshmat fick inget uppehållstillstånd.

Säkerhetsläget i Afghanistan blev ändå värre, så det blev flera omgångar av ansökningar, avslag, avvisningsbeslut och besvär.

Migrationsverket kom ändå i sitt sista beslut - strax före midsommar i år - fram till att Heshmat inte behöver skydd. Hade det inte varit för den finländska sambon som han har barn med, hade han alltså avvisats.

"Varför sade de inte genast att mitt jobb inte duger?"

Parallellt med sitt aktiva liv i Kristinestad har Heshmat fört en lång och tärande kamp med en ständig väntan på olika beslut.

Det färska beslutet från Migrationsverket ger avslag både på ansökningarna som baserar sig på hans behov av internationellt skydd och på uppehållstillstånd på grund av arbete.

Heshmat har arbetat i två år som fast anställd på potatispackeriet i Lappfjärd och före det vid grönsaksodlingar och som tidningsutdelare.

Det är branscher som i Sydösterbotten är beroende av utländsk arbetskraft. Ändå beviljades Heshmat inte uppehållstillstånd på grund av arbete.

Den största besvikelsen är ändå hur beslutsprocessen har gått till. Svaret skulle komma inom ett halvår, men dröjde i två år.

Dessutom fanns ingen förklaring till avslaget, endast att Birkalands arbets- och näringsbyrå hade kommit fram till ett negativt beslut i frågan redan år 2017.

De kunde inte på Migri säga någon orsak till beslutet. Varför fick jag ett negativt beslut?

― Heshmat Nuri

- Varför kunde de inte berätta tidigare att mitt arbete inte räknas, så hade jag kunnat byta till ett sådant arbete som räknas? säger Heshmat som frågade efter svaret i två års tid, men fick höra att Migrationsverket sedan ger alla svar på en gång.

invandrare ler mot finländsk stödmamma
Bildtext Heshmats stödmamma Harriet Lindelöf-Sahl har stått vid Heshmats sida genom den långa processen.
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Frustration bland arbetsgivarna

Finland har profilerat sig som ett liberalt land när det kommer till möjligheterna för utländska arbetstagare.

Under de senaste åren har ändå ansökningarna om arbetsbaserat uppehållstillstånd ökat, och det har kommit fram en hel del brister i systemet.

Från årsskiftet har flera ministerier i samarbete med Migrationsverket och andra myndigheter försökt göra processen smidigare.

Resultaten låter ändå vänta på sig. I Sydösterbotten finns flera företag som är beroende av utländsk arbetskraft, och många arbetsgivare är frustrerade.

Micael Gröndahl, verkställande direktör för Lappfjärds Potatis Ab, berättar att många är besvikna på beslutsprocesserna som präglas av osäkerhet både för arbetsgivaren och den utländska arbetstagaren.

- Det råder en ständig osäkerhet. Arbetstagare vet inte från vecka till vecka hur det blir med deras anställda och vad de får för beslut. Jag upplever att besluten tar så lång tid att fatta och att de svajar hit och dit, säger Gröndahl.

invandrare med finländsk fru och barn
Bildtext Heshmat ser fram emot att planera framtiden med sin blivande hustru och deras ettåriga dotter.
Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Micael Gröndahl är ändå nöjd för att Heshmat nu kan stanna kvar på potatispackeriet. Det är Heshmat också. Efter arbetsdagen får han åka hem till sin ettåriga dotter och blivande hustru och börja planera deras framtid.

- Vi ska bygga hus, säger han med ett brett leende och kastar en varm blick på sin sambo.

- Sen ska vi gifta oss och ordna bröllop på finländskt vis.