Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gratis mamma- och pappakramar delas ut under Pride: ”Kritiken handlar om rädsla”

Från 2019
En person cyklar förbi stadshuset i Helsingfors. På taket fladdrar regnbågsflaggor.
Bildtext Helsinki Pride syns överallt, bland annat utanför stadshuset.
Bild: Lehtikuva

Alla förtjänar att kramas, säger Tuija och Jochum Wilman som agerar ställföreträdande föräldrar under parkfesten i Brunnsparken på lördag. Syftet är att erbjuda en kram och närvaro framför allt åt regnbågspersoner vars egna föräldrar inte accepterat deras läggning eller könsidentitet.

År 2014 startades organisationen Free Mom Hugs i USA, för att utbilda föräldrar, kyrkan och myndigheter om HBTQ-rörelsen, för att ge stöd åt de som behöver det – och för att dela ut kramar till den vars egna föräldrar kanske inte accepterat deras barns läggning.

Till vänster står en kvinna och till höger en man framför en blå vägg.
Bildtext Tuija och Jochum Wilman vill genom sitt deltagande visa att de står upp för HBTQ-personers rättigheter.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Idén har spridit sig och i årets upplaga av Helsinki Pride går mammor och pappor, och mor- och farföräldrar runt i Brunnsparken och kramar den som vill och behöver det.

- Alla förtjänar en kram. Stor, liten. Vit, svart. Det är kärlek, säger Jochum Wilman.

Han och hustrun Tuija Wilman är två av de frivilliga som ställer upp som ställföreträdande föräldrar under lördagens parkfest i Brunnsparken.

Jag vill visa för övriga världen att dessa människor ska tas på allvar

― Tuija Wilman

Bakom initiativet står specialungdomsarbetsledaren Mio Kivelä vid Kyrkslätts finska församling. Idén föddes i en Facebookgrupp, berättar Tuija Wilman, och det var Kivelä som tog tag i det och började efterlysa frivilliga.

De ställföreträdande föräldrarna kommer att finnas i anslutning till containerkyrkan i Brunnsparken, under parkfesten på lördag eftermiddag.

Paret Wilman har flera vänner, bekanta och släktingar som är HBTQ som de genom att delta vill visa sitt stöd för.

- Jag vill använda ett såpass starkt ord som solidaritet. Jag vill visa för övriga världen att dessa människor ska tas på allvar, säger Tuija Wilman.

"Kritiken mot kyrkans medverkan handlar om rädsla"

Den evangelisk-lutherska kyrkans medverkan i Prideveckan har väckt diskussion inför. Församlingspastor Tuija Wilman anser ändå att det är viktigt att kyrkan medverkar.

- Det handlar om hur traditioner och tolkningar möter den nutida människans frågor. Genom biologin och vetenskapen vet vi att människan inte är strikt antingen män eller kvinnor, utan det finns variation. Kritiken handlar om rädsla, och sen kanske man tar till de färdiga tolkningar som gjorts av någon annan.

Pride Helsinki 2018
Bildtext Ifjol deltog nästan 100 000 människor i Prideparaden i Helsingfors.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Det man inte känner blir man lätt rädd för, konstaterar Wilman. Att någon kommer ut som homosexuell ändrar inte något egentligen, konstaterar båda i paret Wilman.

- Alla är människor innerst inne. De ska älskas – och kramas, säger Jochum Wilman.

De ställföreträdande föräldrarna delar ut kramar till den som vill i Brunnsparken under parkfesten idag, lördag. Kramkalaset ordnas av kyrkan, men föräldrarna talar inte om religion utan att bli tillfrågade.

Den som vill kramas får ta initiativet, betonar Tuija Wilman.