Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv: ”Hälften av våra spelare kunde inte handsregeln” – landslagskaptenen vill begränsa VAR-användningen

Från 2019
Tim Sparv i FC Midtjyllands gym.
Bildtext Tim Sparv tycker att domarna ska få hjälp i sitt arbete. "Spelet har blivit så snabbt att det behövs", säger han.
Bild: Yle/Sebastian Backman

VAR ska användas – men mer effektivt och med måtta. Det är landslagskaptenen Tim Sparvs inlägg i den heta domardebatten. Sparv skulle gärna göra om den otydliga handsregeln, som också förvirrat Midtjyllands spelare.

Krona eller klave? Straff eller inte?

Det har varit känslan då bollen träffat en försvarsspelares hand i straffområdet i dam-VM i fotboll. De många och långa VAR-granskningarna har frustrerat spelare, åskådare och experter under hela mästerskapet.

Elitdomarna Lina Lehtovaara och Mattias Gestranius tycker att VAR gått till överdrift.

– I mitt tycke är det att ta bort det fina ur fotbollen, sade Lehtovaara till Yle Sporten angående de petnoga granskningarna.

– Om det inte går att bevisa att domaren har gjort ett misstag ska inte videodomarna lägga sig i. Det ska vara en klar och tydlig felbedömning för att VAR ska ingripa, sade Gestranius i en intervju med Nyhetsbyrån SPT.

Fotbollsdomare visar handtecknet för videogranskning.
Bildtext En bekant signal för de som sett på VM.
Bild: imago images / Xinhua / All Over Press

Fotbollslandslagets kapten Tim Sparv är inne på samma linje – och manar samtidigt till tålamod. Han vill gärna se att domarna får hjälp med tuffa beslut, men vill inte kompromissa med spelets integritet.

Långsamma granskningar blir Sparv gärna av med.

– Jag är inte överkritisk och vill att det ska användas, men det ska inte bli för många stopp i matchen. Sen ska man inte förvänta sig att VAR fungerar prickfritt direkt från början. Det krävs säkert en del matcher och en längre period för att domare och spelare förstår vad det handlar om, säger Sparv till Yle Sporten på plats i danska Silkeborg.

Vilka justeringar skulle du göra om du fick fria händer?

– Jag är så långt i från en domarexpert som man kan komma så jag ska inte justera någonting alls. Jag tycker inte att man ska gå in och använda VAR i alla situationer, utan bara i de som kan leda till ett mål.

Äh, det är jättesvårt att tolka vad som ska dömas.

― Tim Sparv

Men är VAR den största boven i dramat? En lika aktuell fråga är om handsregeln borde göras om. I dagsläget är situationerna ofta svårtolkade och en straffspark kan kännas oproportionerlig i förhållande till regelbrottet.

Den förvirrande regeln har också fintat bort proffsspelare, avslöjar Sparv. Det blev väldigt klart då en dansk domare tidigare i veckan ordnade en föreläsning för Midtjyllands spelare.

– Vi fick se klipp och bilder och gissa: är det hands eller inte? Vet du, det var konsekvent så att hälften gissade rätt och hälften fel. Det var ingen som fick alla rätt. Det är ju ... ja.

Fungerar handsregeln i dagsläget?

– Nej, det tycker jag inte. Men det är bra att man går igenom som vi gjorde igår, att man fräschar upp sitt eget minne. Gör man sig större ska det blåsas, om man har armen uppe i en onaturlig position ska det blåsas, om det är en rörelse mot boll ska det också blåsas.

– I vissa situationer vi såg på så var handen ute, men positionen naturlig. Äh, det är jättesvårt att tolka vad som ska dömas.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson på en match.
Bildtext Peter Gerhardsson håller med Sparv: handsregeln borde göras om.

Sparv är inte den enda som är kritisk mot handsregeln. Den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson vill gärna se en uppdaterad regel där hands också kan leda till indirekt frispark.

Men Gerhardsson hoppas inte på för mycket. Han vet att regelverkets kugghjul snurrar långsamt.

– Det är väl mest farbröder som sitter och beslutar om det här uppe i Skottland i sina Winchesterfåtöljer, säger Gerhardsson till TT.

Diskussion om artikeln