Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extrem värmebölja plågar delar av Europa – Frankrike slog värmerekord då temperaturen steg till 45,9 grader

Från 2019
Uppdaterad 28.06.2019 21:54.
Två brandmän släcker markbränder i Katalonien.
Bildtext Släckningsarbete pågår i Katalonien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera människor har dött till följd av den extrema värmen i västra och södra Europa. Den franska vädertjänsten utlyste för första gången någonsin en vädervarning av högsta rang.

I Frankrike sattes flera nya värmerekord i dag. I Gallargues-le-Montueux i departementet Gard i sydöstra Frankrike uppmättes 45,9 grader.

Det tidigare franska värmerekordet ligger på 44,1 grader och uppmättes under värmeböljan 2003. Speciellt regionerna kring Marseille och Montpellier har drabbats hårt av hettan.

Omkring fyratusen skolor i Frankrike höll i dag stängt på grund av värmen, eftersom man inte har kunnat garantera säkra förhållanden. Lokala myndigheter ställde också in flera skolavslutningsfester.

Fyra personer har drunknat då de sökt svalka för hettan i vattnet.

17-årig pojke dog av värmeslag

I Spanien omkom en 17-årig pojke av värmeslag och en 80-årig man kollapsade på grund av värmen.

I Italien har åtminstone en äldre person dött. Varningar för höga temperaturer utfärdades i 16 italienska städer i dag. Vid sevärdheterna i Rom har turister försetts med vatten för att förhindra uttorkning.

I Berlin i Tyskland användes vattenkanoner för nedkylning av träden i centrum. Vanligtvis används kanonerna för att skingra upplopp.

Över 6 500 hektar terräng förstörd i skogsbrand

På många ställen i Spanien översteg temperaturen 40 grader i dag. Den extrema hettan verkar hålla i sig åtminstone fram till lördag.

En karta över Spaninens värme
Bild: Lehtikuva

I 34 av Spaniens 50 delstater råder varning för skogsbrand. I Katalonien pågår släckningsarbetet av den enorma skogsbrand som spred sig under gårdagen.

Det är den mest förödande skogsbranden på tjugo år. Omkring 400 brandmän jobbar för att släcka branden där över 6 500 hektar terräng har brunnit.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln