Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu ska Sibbostrand rustas upp: "Det ser redan mycket bättre ut"

Från 2019
Ben Fuchs står bakom ett metallstaket framför Sibbostrand.
Bildtext Ben Fuchs, viceordförande för invånarföreningen i Sibbostrand, är glad över att bostadsområdet snyggas till.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

I Sibbostrand i Sibbo håller man på att rusta upp området som fått förfalla och blivit förvuxet, till invånarnas stora förtret. Nu har arbetet kommit i gång på allvar.

– Det ser redan mycket bättre ut nu om man jämför med hur det såg ut tidigare då arbetet och underhållet stod stilla. Utvecklingen går åt rätt håll, säger Ben Fuchs.

Fuchs har sitt kontor och några lägenheter i Sibbostrand och han är också vice ordförande i invånarföreningen. Han är nöjd över att arbetet äntligen går framåt.

– På de områden där man ännu inte byggt något har man nu röjt skog som tidigare fått växa fritt samt börjat plantera. De allmänna områdena såsom torget har länge varit halvfärdiga, nu slutför man arbetet.

En man packar sand med en maskin bakom ett metallstaket.
Bildtext På bostadsområdet i Sibbostrand har man börjat snygga upp området.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Man har också sått gräsmatta på en stor del av tomten som fortfarande står tom och byggt en parkeringsplats intill. Torget har fått stenplattor ner mot stranden och sjösättningsrampen har reparerats.

Sibbo kommun har tillsammans med bolaget Sipoonranta gjort en överenskommelse att området ska piffas upp. Efter det ska kommunen ta över underhållet.

Sipoonranta har tid på sig till den 30 juni att färdigställa arbetet, men de har fått tilläggstid till slutet av sommaren.

Framtiden ljusnar

Bostadsområdet Sibbostrand beräknades bli klart 2016 men projektet fick tilläggstid till 2021. Sipoonranta ville få ytterligare förlängning till 2028, men det gick inte kommunen med på.

Ben Fuchs står mellan det gamla Sibbostrand och en obebyggd tomt.
Bildtext Ben Fuchs tror att det snart kommer att byggas nya hus intill "gamla" Sibbostrand.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

På grund av osäkerheten kring vad som skulle hända med området gick inte heller lägenheterna åt. Fuchs tror att problematiken bakom Sibbostrand inte beror på något annat än dålig planering.

– De planerade fel slags lägenheter här, i dagens läge är det ettor, tvåor och treor som går åt, och inte lyxbostäder på 100 kvadrat.

Nyplanterade träd vid Sibbostrand.
Bildtext På bostadsområdet finns det ännu en del arbete att göra.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Men nu ser Ben Fuchs positivt på Sibbostrands framtid och på de nya byggmöjligheterna som väntar.

– Vi diskuterade om man kunde få en tillfällig restaurang hit till Sibbostrand men kommunen tyckte att det inte var någon vits att ha något tillfälligt när det snart blir ett permanent bygge här.

1.7.2019: Sibbostrand putsas upp och i Borgå trivs råttorna i Runebergsparken

20:59