Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

David Söderberg fortsätter kämpa trots problem med kroppen: ”Skulle vara enkelt om man kunde hämta nya delar från butiken och fixa direkt”

Från 2019
David Söderberg står vid läktarna vid Vörå sportplan.
Bildtext David Söderberg vid Centralidrottsplan i Vörå.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Efter en tung säsong förra året hoppas släggkastaren David Söderberg kunna delta i fler tävlingar i sommar. Söderberg säger att träningen har känts bra, men han väntar på att ryggen ska ge med sig.

Det är en något besviken David Söderberg som Yle Österbotten träffar vid Centralidrottsplan i Vörå.

Efter en tung säsong förra sommaren har vinterträningarna gått riktigt bra, berättar han. Men nu när säsongen ska köra igång har han fått problem med ryggen som krampar.

– Jag har haft det tidigare, så det är inget jag gruvar mig mycket för. Men det är tråkigt när det kommer i juni. Jag hade planerat att öppna säsongen i Kaustbykarnevalen, men jag skjuter på öppningen med x antal veckor.

David Söderberg tittar in i kameran vid en sportplan.
Bildtext Söderberg siktar på att göra säsongens bästa kast i VM.
Bild: Yle/Markus Bergfors

– Träningsmässigt har det känts riktigt bra, väntar bara på att ryggen ska ge med sig.

Söderberg är ändå hoppfull och siktar på att kunna delta i fyra till fem tävlingar i år. Bland annat Kalevaspelen, Sverigekampen och VM i Doha i Qatar hoppas han kunna vara i skick för.

– Förhoppningsvis före Kalevankisat, men kan inte säga exakt när det blir.

Siktar på VM i Doha

VM går av stapeln först i månadsskiftet september–oktober i år och därför tar Söderberg ingen stress ännu.

– Säsongen är omsvängd i år, det är först i oktober man ska vara i riktigt bra form. Jag har flyttat fram hela upplägget med nästan två månader.

Han tror VM-kvalgränsen på 76 meter blir en utmaning, åtminstone för tillfället.

– Men jag vet att med David i form ska det gå. Jag tror inte heller man behöver klara gränsen i slägga. Det har man inte gjort de senaste åren när de haft rankingsystemet och de 32 eller 33 bästa kommer med. Men vill man vara säker ska man kasta 76 meter.

Men jag inser att kroppen blir äldre, det är inte bara spegelbilden.

Vad har du för mål om du tar dig till VM?

– Att göra säsongens bästa kast. Gör man det i ett mästerskap räcker det långt, vet jag. Får jag känslan att jag är i form och självförtroendet stiger så är det ganska lätt att fara på ett mästerskap.

Tror du att ännu kan ha kvar ditt livs bästa kast?

– Det tror jag faktiskt. Men jag inser att kroppen blir äldre, det är inte bara spegelbilden. Problemet är att hitta balansen mellan belastning och återhämtning. Det som fungerade för två eller tre år sen fungerar absolut inte längre. Man måste vara helt kall och våga vila mycket.

”Inget säger att en 40-åring inte kan hålla på med toppidrott”

39-årige Söderberg har ett personligt rekord på 78,83 meter, ett rekord som han satte 2003.

Även om han börjar känna av kroppens begränsningar vill han inte ge upp elitsatsningen än.

– Jag fortsätter så länge jag tror och anser mig ha möjlighet att fajtas i toppen. Det är också en utmaning att se hur mycket kroppen håller och hur länge man kan vara med.

– Det är självklart att jag inte fysiskt kan räkna med samma resurser som en 25–30-åring. Men inte finns det någonting som säger att man som 40-åring inte skulle kunna hålla på med toppidrott.

OS i Tokyo inte uteslutet: "Ett år i taget"

Söderberg vill inte säga hur han ser på nästa säsong, men att satsa på OS i Tokyo 2020 är inte helt uteslutet.

– Klart man har tankar på ett OS, när man efter OS har planerat sin träning enligt en fyraårig plan. Man bygger allt runt ett OS, men de senaste åren har jag nog tagit ett år i taget.

Man bygger allt runt ett OS, men de senaste åren har jag nog tagit ett år i taget.

– Jag måste börja fundera på att det finns ett liv efter idrottskarriären också, så att man inte är helt sönder i kroppen. Det skulle vara enkelt om man skulle kunna åka till butiken och hämta nya delar och fixa direkt.

Frågetecknet i släggkastning är drivkraften

Årets säsong blir den 18:e på hög nivå för Söderberg och trots alla motgångar säger han att han ännu trivs med släggkastningen.

– Det är som med alla andra jobb, inte är det alltid roligt att fara till jobbet en söndagsmorgon. Men det är valet jag gjort och det blir till en livsstil. Om jag inte skulle ha trivts med det så skulle jag inte ha hållit på så länge med det som jag gjort.

David Söderberg, Paavo Nurmi Games 2016.
Bildtext Söderbergs personbästa på 78,83 meter är från 2003.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Trots alla motgångar känner han sig ännu driven att utforska vad han kan göra för att få bättre kast.

– Slägga är en otroligt teknisk och svår gren och jag har tidigare sagt att det är frågetecknet som driver det – om jag ändrar på det där och det där, vad blir då slutresultatet. Om jag skulle bli lite bättre på ingången i kastet och få bättre sug vid första rotationen, skulle jag få lite mer fart i släggan då?

Hur ser du på tiden efter släggkastningen?

– Klart man funderat på vad man ska göra när man blir stor. Jag blir väl aldrig riktigt vuxen, men det är klart jag vill hålla på med idrott. Jag jobbar också några timmar i veckan på idrottsgymnasiet i Vörå som allmän fystränare.

Diskussion om artikeln