Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland tar emot migranter som räddats i Medelhavet - ett fyrtiotal sitter fast på fartyget Sea Watch 3 utanför den italienska ön Lampedusa

Från 2019
Uppdaterad 29.06.2019 20:00.
En bild på båten Sea Watch med flyktingar ute på däcket med skyltar där det står "open ports" och "open hearts".

Regeringens EU-ministerutskott slog i dag fast att maximalt åtta migranter från räddningsfartyget Sea Watch 3 får komma till Finland.

Fartyget ligger just nu i en hamn på italienska Lampedusa, men den italienska regeringen vägrar att släppa i land migranterna. I natt har två män evakuerats från fartyget på grund av medicinska orsaker.

En hjälporganisation meddelade att de hämtat bort en 19-årig sjuk man och hans yngre bror.

Det finns fortfarande ett fyrtiotal migranter ombord på Sea Watch 3. Trots att italienska myndigheter förbjöd fartyget att ta i hamn, bestämde kaptenen att stanna i Lampedusa efter att ha varit två veckor till sjöss.

- Vi kan inte vänta på att alla på fartyget blir livsfarligt sjuka, innan Europa erkänner deras mänskliga rättigheter, kommenterade fartygets kapten Carola Rackete.

Ber om hjälp

EU och FN har vädjat till de italienska myndigheterna att de ska låta migranterna stiga i land.

EU-kommissionen har uppmanat medlemsländerna att ta emot migranterna från fartyget.

Att Finland ska ta emot maximalt åtta migranter från Sea Watch 3 är ett engångsbeslut. Asylansökningarna för dessa personer kommer att handläggas enligt den normala asylproceduren, uppger ministerutskottet.

Artikeln har uppdaterats 28.6.2019 klockan 15:39. Ordet "flykting" har ändrats till "migrant".

Diskussion om artikeln