Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I solen kan det bli 70 grader i din bil - och då blir den en dödsfälla för hunden: "Jag skulle inte lämna hunden i bilen överhuvudtaget"

Från 2019
Hund i bil
Bildtext Severi kan endast använda tungan och slemhinnorna för att reglera sin kroppstemperatur.
Bild: Iiris Mattsson

En het bil kan vara en dödsfälla för hunden, påminner polisen också den här sommaren. Under en varm sommardag kan temperaturen i bilen stiga upp till 70 grader, som kan leda till värmeslag.

Temperaturen kan stiga mångfaldigt på en mycket kort tid. Då det är 30 grader ute kan temperaturen i en parkerad bil stiga upp till 70 grader.

Det är en temperatur som kan vara dödlig för ett djur som lämnats i bilen, säger avdelningschef Tom Kankkonen vid Finska kennelklubben.

- Jag skulle inte lämna hunden överhuvudtaget i bilen, inte ens när jag går till butiken.

Det räcker inte att lämna fönstret öppet, säger Kankkonen. En enkel regel är att en parkerad bil överhuvudtaget inte ska fungera som ett förvaringsutrymme för djur.

- Man ser på andningen och hunden blir mycket flåsande och blicken blir stirrande. Hunden blir svag överlag, och har svårt att gå, säger Kankkonen

hund i bil
Bildtext Lämna bakluckan öppen, bad Tom Kankkonen för tagningen av bilden. En liten stund i hettan kan vara för mycket för Severi.
Bild: Iiris Mattsson

En vanlig medborgare får ingripa

Under sommaren får polisen samtal varje vecka där någon är orolig över en hund som lämnats i en varm bil. Överkonstapel Heidi Warelius säger att det beror på omständigheterna hur man ska handskas med situationen.

- Om det är vid en parkeringsplats vid en butik finns det säkert en infopunkt vid butiken där man kan be om att de kontaktar ägaren till bilen. Om det inte hjälper och man ser att hunden är i ett hjälplöst läge så gäller det nog att ringa 112, då är det ett fall för polisen, säger Warelius.

Men om det handlar om en krissituation, har också en vanlig medborgare rätt att ingripa?

- I vissa fall jo. Men oftast är polisen nära så jag rekommenderar att först ringa 112 och därifrån får man råd om hur man ska gå tillväga, säger Warelius.

Svalka ner med rätt taktik

För att svalka ner en hund, ska man inte väta hundens rygg eller huvud helt och hållet. Det kan nämligen till och med ha en motsatt effekt då också vattnet värms upp av solen. Vattnet får inte heller vara för kallt.

Hunden svalkas bäst ner med en våt, ljummen handduk och med vatten som hunden kan dricka.

Men det räcker inte - värmeslaget kan nämligen förorsaka permanenta hälsoskador för hunden.

- Det kan vara riktigt allvarligt. Uttorkning, och det kan till och med bli skador på inre organ. Hjärta, tarmar, lever och njurar kan få skador, så alltid om hunden får värmeslag ska man föra hunden till en veterinär, säger Kankkonen.

Risken för värmeslag kan också vara större hos vissa raser, till exempel hos hundar med platt nos som annars också har svårare att andas. Eller om en hund är äldre eller har någon sjukdom.

Tom Kankkonen svalkar ner hund
Bildtext Tom Kankkonen från Kennelklubben vet hur man svalkar ner en hund på rätt sätt.
Bild: Iiris Mattsson

Människans ansvar

- Hunden kan inte själv reglera om den kan ta sig till skuggan och den kan inte berätta att den är törstig. Hunden är ju beroende av oss människor. Vi måste följa med och se till att förhållandena är sådana att den har det bra, påminner Kankkonen.

Dessutom klarar människan bättre av värmen än hunden. Har du alltså själv hett har hunden det garanterat värre. Hunden har inte samma mekanismer som människan att hantera hetta.

- Människan kan svettas med hela kroppen, men hunden kan endast använda sin tunga och sina slemhinnor för att reglera sin kroppstemperatur, säger Kankkonen.

Warelius påminner om att det vid grova fall är ett djurskyddsbrott att lämna en hund i en het bil.

- Vanligtvis är det böter men beroende på hur grovt brottet är kan det också bli fängelse. Men vanligtvis är det förseelse mot djurskyddslagen och då blir det böter.