Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

50 år sedan Stonewallupproret - i Finland har hbtiq-personers ställning förändrats mycket, men långsamt

Från 2019
En person håller upp en regnbågsflagga utanför baren Stonewall Inn i New York.
Bildtext En person håller upp en regnbågsflagga utanför baren Stonewall Inn i New York. Stonewallupproret skedde här för femtio år sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

För femtio år sedan bröt det så kallade Stonewallupproret ut efter en polisrazzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York. I Finland syns den allmänna attitydförändringen gentemot köns- och sexuella minoriteter bland annat i antalet människor som deltar i Helsinki Pride.

Kati Mustola har forskat i köns- och sexuella minoriteters historia i Finland. Hon berättar att Stonewallupproret var en betydelsefull vändpunkt i rörelsen för hbtiq-personers rättigheter.

Stonewallupproret skedde ändå inte i ett vakuum. Kravaller hade redan tidigare brutit ut i Los Angeles.

Polisen var ute efter att gripa minderåriga och personer som inte klädde sig enligt de rådande könsnormerna. Razzian mot Stonewall Inn den 28 juni 1969 stötte dock på motstånd av några transpersoner som inte lät sig arresteras.

- De marscherade helt enkelt inte till polisbilen som folk alltid tidigare hade gjort, berättar Mustola.

Poliserna var för få till antalet för att kunna utföra arresterna. Upproret kom att pågå i tre nätter. Fler poliser kallades in och fler personer kom för att stödja bargästerna.

Regnbågsflaggor vajar i New York.
Bildtext Regnbågsflaggor vajar utanför baren Stonewall Inn. Stonewallupproret i New York år 1969 blev en viktig vändpunkt för Priderörelsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Mustola har köns- och sexuella minoriteters rättigheter förbättrats långsamt i Finland jämfört med de andra nordiska länderna. Ur ett historiskt perspektiv har det ändå skett en stor förändring.

- Om man ser till en hundraårsperiod är det mycket som har hänt.

Olika köns- och sexuella minoriteters rättigheter har inte utvecklats i samma takt. Mustola anser att förändringar har skett snabbare för större minoritetsgrupper.

- Det tycks finnas grupper som alltid kommer till sist och det har att göra med storleken på gruppen. Intersexuella är ju de värst diskriminerade och behandlade, men eftersom de är så få, så får de vänta ännu längre.

Mustola tycker att förändringen i samhället kan ses i antalet deltagare i Helsinki Pride i dagsläget. Hon jämför med Setas frigörelsedagar, föregångaren till Helsinki Pride, som hon deltog i på åttiotalet.

- Vi var ett par hundra människor som marscherade genom Helsingfors och nu senaste året var det hundratusen. Det är en stor förändring som har hänt i samhället.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln