Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Ohisalo: Finland tar ansvar för en human asylpolitik - och eftersträvar en enhetlig EU-linje i frågan

Från 2019
Uppdaterad 28.06.2019 23:52.
Maria Ohisalo under De grönas partimöte i Björneborg den 15.6.2019.
Bildtext Maria Ohisalo är inrikesminister och ny ordförande för De gröna.
Bild: Lehtikuva

De grönas nya ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo säger att Finlands beslut att ta emot åtta asylsökande som sitter fast på ett fartyg i Medelhavet är i linje med regeringens politik.

Den italienska regeringen har vägrat släppa i land migranterna som nu har tillbringat två veckor på havet. EU-kommissionen har uppmanat andra medlemsländer att lösa den svåra situationen och ta emot migranterna.

I Finland slog regeringens EU-ministerutskott i dag fast att maximalt åtta migranter från räddningsfartyget Sea Watch 3 får komma till Finland.

- EU-kommissionen har gjort en förfrågan bland medlemsländerna och Finland som blivande ordförandeland inom EU bär nu också ett lite större ansvar i frågan, konstaterar Maria Ohisalo.

Hela det europeiska systemet ska förnyas

Ohisalo säger att Finland inom ramen för det nya regeringsprogrammet kommer att diskutera den europeiska asylpolitiken och att hela det europeiska systemet ska förnyas.

- Vi ska hitta mer solidaritet mellan EU-länderna.

Ohisalo beklagar att EU:s diskussioner i frågan hittills har kört fast.

- Därför tvingas vi ibland till den här sortens enskilda, snabba lösningar. Det är inte alls så här det hela borde skötas, och vi kommer att söka efter mer omfattande konsensus i frågan.

Viktigt att Finland visar exempel

Maria Ohisalo påpekar att det är viktigt att Finland visar exempel i den här frågan inför andra länder.

- Vi visar vår solidaritet och det handlar om mänskliga rättigheter. De här människorna borde få hjälp väldigt snabbt nu.

En bild på båten Sea Watch med flyktingar ute på däcket med skyltar där det står "open ports" och "open hearts".
Bildtext Fartyget Sea Watch 3 med flyktingar som håller upp plakat med texterna "Open ports" och "Open hearts".

Finlands förra regering vägrade att ta emot just den här typen av asylsökande - det vill säga människor ombord på fartyg på Medelhavet.

På frågan om huruvida dagens beslut innebär en klar förändring i Finlands linje säger Ohisalo att det nog gör det, på sätt och vis.

- Förändringen syns främst i att regeringsprogrammet starkt utgår från mänskliga rättigheter. Finland kommer också att arbeta för att en humanare asylpolitik införs på EU-nivå.

Ohisalo vill betona att regeringen utgår från det som har skrivits in i regeringsprogrammet och de värderingar som finns där.

Vad händer nästa gång?

Att Finland kommer att ta emot åtta personer från fartyget Sea Watch 3 är ett engångsbeslut. Frågan är vad som kommer att ske nästa gång en liknande situation uppstår på Medelhavet.

- Nu som EU:s ordförandeland måste vi diskutera hur vi gör i framtiden och hur den gemensamma asylpolitiken ska se ut, säger Ohisalo.

- Det är begripligt att Medelhavsländerna inte ensamma kan bära ansvaret för alla. Det måste finnas ett gemensamt ansvar och en solidaritet.

Ohisalo konstaterar att problemet ska diskuteras på EU-nivå.

- Men om vi inte själva är beredda att göra någonting så kan vi inte heller begära att andra länder ska vara det. Vi visar nu vägen med vårt exempel.

Maria Ohisalo efterlyser en klar och kraftfull policy då det gäller den här sortens situationer.

Om vi inte själva är färdiga att göra någonting så kan vi inte heller begära att andra länder ska vara det.

- Vi behöver hitta de minsta gemensamma nämnarna för EU:s medlemsländer - ett enkelt förfarande då det gäller dessa enskilda fartyg så att EU alltid kan agera entydigt.

Maria Ohisalo betonar än gång regeringsprogrammet.

- Det är klart att vi utgår från att vi ska föra en asylpolitik som respekterar de mänskliga rättigheterna och att det här ska synas också i det program som Finland har i sin roll som EU-ordförandeland.

Diskussion om artikeln