Drömmen om ett eget stall blev sann – i Pargas samsas stallflickor och vuxenelever och efterfrågan på ridlektioner bara ökar
Då Pia Kulla var barn hängde hon ständigt i stallet efter skolan och drömde om att ha en egen häst - eller kanske ett helt stall.
I dag har drömmen gått i uppfyllelse och tillsammans med sin man Björn Holmberg driver de nu ett av sydvästra Finlands nyaste stall, Skärgårdsstallet i Ersby, i Pargas.
- Till vår stora förskräckelse insåg min vän Paula Lankinen och jag att den stallkultur vi själva växte upp med har försvunnit i Åbotrakten. På många håll har ridning i dag blivit en hobby där föräldern kör barnet till lektionen och så kör man hem igen en timme senare, säger Kulla.
Kulla ville därför återskapa en stallflickskultur där man inte bara kommer för att rida en gång i veckan utan blir en del av den sociala gemenskapen och också lär sig att tolka hästen och kommunicera med den.
- Vi stallflickor tvättade träns och sadel, städade hagarna och gjorde andra ansvarsfulla uppgifter för att det var roligt. Till min stora glädje ser jag att den här kulturen börjar växa upp här nu.
Många vill rida
Intresset för ridning visade sig också vara stort och efterfrågan bara ökar. Stallet har efter ett drygt år mellan 70-100 ridelever och 17 hästar och ponnyer.
Sommarens ridläger och ponnyklubbar är fullbokade så när som på någon enstaka plats.
Men det visade sig att den målgrupp de trodde minst på var den som nu växer mest.
- I början tänkte vi att vi satsar på ponnyer men eftersom intresset för ridning är så stort bland vuxna fick vi tänka om, säger Holmberg.
Mor och dotter rider
Anna Toivonen är en av de mammor som har börjat rida som vuxen.
- Min dotter började i höstas och jag började i våras. Då jag tillräckligt länge hade stått där och tittat på blev jag också intresserad. Hästarna verkade så snälla att en skraj vuxen som jag också vågade upp på hästryggen, säger Toivonen.
Toivonen red en del som barn, men numera är hennes kunskaper på en helt ny nivå.
- Som vuxen är man mer rädd och lite försiktig, som barn skyddas man av tron att man klarar allt. Men jag kan rida bättre nu och allt har gått jätte bra.
Stallflickor som kommer flera gånger i veckan
Tolvåriga Ada Aaltonen går i skola i Åbo men kommer till stallet i Pargas flera gånger i veckan. Hon har till och med själv cyklat till stallet några gånger.
Rider gör hon en till två gånger i veckan, utöver det sköter hon hästarna Rolle och Bella.
- Jag mockar deras box på vardagarna, leder dem på ledlektioner och så kan jag mocka hage och putsa deras utrustning. Det är jättebra stämning och man har många kompisar här.
Ridning intresserar många finländare
Vid Finlands ryttarförbund räknar man med att så många som 500 000 finländare är intresserade av hästar.
Av dem har cirka 160 000 ridning som hobby och ryttarförbundet har också noterat att intresset för ridning bland vuxna ökar.
Minna Peltonen vid ryttarförbundet tror att många vuxna lockas av ridning för att man vill ha ett band till naturen.
- En häst är ett mäktigt och fint djur. Den känslan som en häst ger dig är otrolig, det finns inget liknande. Kanske är det just bandet mellan djur och människa som vuxna söker.
Bland barn verkar intresset för ridning däremot ha minskat en aning på riksnivå.
- Det kan delvis bero på demografi, men också på att människan har tappat den naturliga kontakten till naturen.
Det som intresserar mest just nu är enligt Peltonen "hobbyridning". Det innebär att man umgås med en häst utan höga prestationskrav och för att få avkoppling - gärna ute i skog och mark.
Peltonen lyfter fram att ridning bara är en liten del av det som sker i stallet. Det finns också annat är ridning för den som är intresserad av djuret i sig.
- Det här är viktigt att komma ihåg. Många är intresserade av hästar men är rädda för tanken på att klättra upp på en häst. I framtiden tror jag att en allt större del av dem som har hästar som hobby gör något annat än rider, säger Peltonen.


Diskussion om artikeln