Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Merkel och Macron spelar första fiolen i kväll när medlemsländerna ska komma överens om hur EU-toppjobben ska fördelas

Från 2019
Uppdaterad 30.06.2019 15:33.
Kommentarsstämpel på en bild med Angela Merkel.

Luften är tät av rykten inför kvällens EU-möte som kan bli avgörande med tanke på fördelningen av unionens toppjobb, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Den pågående utnämningskarusellen i EU satte sin prägel på G20-mötet i Osaka, som avslutades på lördag.

I kulisserna av mötet, som samlade ledarna för världens 19 rikaste länder och EU, dryftades frågan om hur de fem toppjobb som blir lediga i EU under de närmaste månaderna ska fördelas.

Samtidigt som det mesta fortfarande är öppet inför kvällens toppmöte så börjar konturerna till vad som kunde vara en kompromiss som en majoritet av medlemsländerna kan godta ta form.

Avgörande är att den borgerliga EPP-gruppens toppkandidat i Europaparlamentsvalet Manfred Weber nu verkar vara sidsteppad i kampen om vem som ska bli ny kommissionsordförande efter Jean-Claude Juncker.

Webers meriter för uppdraget har ifrågasatts med hänvisning till att han saknar erfarenhet av verkställande uppdrag som minister eller inom kommissionen.

Samtidigt har Weber backats upp av de inflytelserika tyska kristdemokraterna med förbundskansler Angela Merkel i spetsen.

Men enligt tidningen Welt ska EU-ledarna ha kommit överens om att inte backa upp Weber för uppdraget som kommissionsordförande.

Socialdemokraten Frans Timmermans (t.v.) har stärkt sina aktier på kristdemokraten Manfred Webers (t.h.) bekostnad.
Bildtext Socialdemokraten Frans Timmermans (t.v.) har stärkt sina aktier på kristdemokraten Manfred Webers (t.h.) bekostnad.

Frans Timmermans aktier stiger

Det här innebär att den nederländska socialdemokraten Frans Timmermans aktier har stigit betydligt inför kvällens toppmöte.

Timmermans ställde upp som de europeiska socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet. Han har erfarenhet av att vara såväl minister som kommissionär och talar sex språk.

Om Timmermans föreslås bli ny kommissionsordförande kan EPP-gruppen i egenskap av parlamentets största grupp yrka på att få posten som ordförande för Europeiska rådet, som blir ledigt efter polacken Donald Tusk.

I så fall kunde EPP:s Weber i sin tur bli talman för Europaparlamentet. Det här är ett uppdrag som skulle passa som hand i handske för Weber som varit ledamot i parlamentet sedan 2004.

Det fjärde toppjobbet som hög utrikespolitisk representant kunde i så fall tilldelas parlamentets liberala grupp, som numera går under Renew Europe (tidigare Alde).

Finländarna Rehn och Liikanen i hetluften

Det femte toppjobbet som ingår i paketet är uppdraget som chef för Europeiska centralbanken.

Uppdraget är intressant ur finländsk synvinkel eftersom såväl nuvarande chefen för Finlands Bank Olli Rehn som föregångaren Erkki Liikanen har förekommit i spekulationerna om vem som kan tänkas efterträda italienaren Mario Draghi då dennes åttaåriga mandat löper ut i slutet av oktober.

De brittiska tidningarna Economist och Financial Times har båda talat för att Liikanen borde väljas till ny centralbankschef. I sista hand kommer ändå såväl politiska hänsyn som nationella intressen att att avgöra vem som blir ny ECB-chef.

Om inte uppdraget som kommissionsordförande går till en tysk ökar trycket på ECB-uppdraget, säger chefsekonomen Janwillem Acket till Bloomberg.

Nuvarande Deutsche Bank-chefen har inte gjort någon hemlighet av sina ambitioner att efterträda Draghi.

Då Webers ambitioner på kommissionsordförandejobbet ser ut att gå i stöpet är det möjligt att Merkel satsar sitt politiska kapital på att lyfta Weidmann till ECB-chef.

Frankrikes president Emmanuel Macron vill i sin tur se en fransos på något av toppjobben. Brexitförhandlaren Michel Barnier anses fortfarande ha goda chanser för jobbet som kommissionsordförande.

Går det inte vägen för Barnier är det möjligt att Macron tar upp kampen för att nästa ECB-chef ska komma från Frankrike.

Merkel och Macron spelar första fiolen

Duon Merkel och Macron sitter med andra ord på lösningen på utnämningspusslet. Att Tyskland och Frankrike kommer överens är avgörande med tanke på en bredare kompromiss som även de övriga medlemsländerna kan acceptera.

Men det finns även andra inflytelserika länder som kan påverka utgången av kvällens förhandlingar.

I de så kallade Visegradländerna (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) ser regeringarna inte med blida ögon på Frans Timmermans som gått hårt ut mot Polen och Ungern med anledning av det rättsliga läget i landet.

Utmaningen för Frans Timmermans anhängare blir att övertyga de kritiska östliga medlemsstaterna om att han är rätt man för uppdraget.

Margrethe Vestager
Bildtext Liberala Margrethe Vestager kan vara ett kompromissval.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Margrethe Vestager kan vara en kompromisslösning

Lyckas inte detta riktas blickarna på den danska liberalen Margrethe Vestager. Vestager kunde fungera som ett kompromissalternativ om såväl Weber som Timmermans blockeras av medlemsländerna.

Vestager har i egenskap av konkurrenskommissionär hört till de mest framträdande medlemmarna i den sittande kommissionen.

Nya danska premiärministern Mette Frederiksen meddelade nyligen att hon gärna ser att Vestager fortsätter som kommissionär under de kommande fem åren.

Vestager har med andra ord att ha en framträdande roll i EU även i fortsättningen oberoende av hur det går i kvällens förhandlingar.

Luften är full av rykten inför kvällens toppmöte i Bryssel. Rådsordföranden Donald Tusk har meddelat att det finns beredskap att fortsätta mötet på morgonen om de nattliga förhandlingarna inte ger resultat.

Lättare att välja påve än kommissionsordförande

Målet är att rådet ska komma med förslag på hur topposterna ska fördelas innan det nya EU-parlamentets första session, som går av stapeln i Strasbourg på tisdag.

Men det är också möjligt att man inte lyckas komma överens i kväll och att det kommer att krävas fler toppmöten för att få ordning på utnämningspaketet.

Irlands premiärminister Leo Varadkar slog huvudet på spiken då han i samband med toppmötet för en vecka sedan konstaterade att det ofta går snabbare att välja en påve än en kommissionsordförande.

En utdragen och konfliktfylld utnämningsprocess kommer utan tvekan att avspegla sig på Finlands EU-ordförandeskap som inleds vid midnatt.