Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrän pinar omkring 700 000 finländare - nya förebyggande mediciner ut på marknaden i höst

Från 2019
Henkilö Migreenissä
Bildtext I höst kommer det ut nya migränmediciner.
Bild: Yle/ Raili Löyttyniemi

Omkring 700 000 personer i Finland lider av migrän, och var fjärde mister helt sin funktionsförmåga under migränperioderna, uppger Finlands Migränförbund.

På befolkningsnivå har 15-18 procent av kvinnorna och 6-8 procent av männen diagnosticerats. Förutom de diagnosticerade fallen finns det enligt föreningen personer som lider av migrän men som inte fått någon diagnos.

Migrän är vanligare hos kvinnor än män - ofta av hormonella skäl - och det typiska är att sjukdomen bryter ut i åldern 20-40 år. Mest migrän förekommer det hos 25-55-åriga kvinnor - sjukdomen lättar ofta då man blir äldre.

Hos över hälften av de kvinnliga patienterna mattar migränen av efter klimakteriet, men hos en del aktiveras migränen på nytt under övergångsåldern.

Dålig inomhusluft, blinkande ljus och stress kan trigga igång ett anfall

Migrän är en sjukdom i hjärnstammen som vid ett anfall sprider sig till hjärnbarken och blodkärlen, säger professor Markus Färkkilä till STT.

Vanligtvis håller ett migränanfall med sina olika faser - exempelvis humörsvängningar, illamående, synrubbningar, aptitförändringar, domningar, trötthet och smärta - på i cirka två dygn åt gången.

Hos majoriteten av patienterna återkommen anfallen i snitt en gång i månaden, men detta kan variera mycket även hos samma personer.

- Ungefär 25 procent lider av en sådan migrän att den gör patienten totalt funktionsoduglig, säger Färkkilä.

När migrän är som lindrigast är det fråga om en svag värk som snabbt lättar då patienten tar migränmedicin. Hos de flesta patienter ligger anfallens intensitet någonstans mitt emellan ytterligheterna.

Bakomliggande orsaker är ofta genetiska men också miljömässiga. Utlösande faktorer är exempelvis alkohol, starkt lysande och blinkande ljus, kraftig fysisk ansträngning, psykisk eller fysisk stress, dålig nattsömn, riklig sockerkonsumtion och spända nackmuskler.

Rådgivaren Marja Hassinen vid Migränförbundet förlänger listan: även skärmar, oergonomiska arbetssätt, dålig inomhusluft samt buller och oljud.

Nya mediciner ut på marknaden i höst

Det finns flera typer av läkemedel mot migrän, dels sådana som lindrar ett pågående anfall, dels förebyggande läkemedel.

I fjol kom det ut en ny läkemedelsgrupp, biologiska blockerare, som används i förebyggande syfte. Patienten injicerar preparatet själv under huden var fjärde vecka.

- De nya blockerarna rekommenderas för patienter som har minst fyra migränanfall i månaden, säger Hassinen vid Migränföreningen.

Färkkilä uppger att de nya medicinerna får anfallen att helt upphöra hos 10-20 procent av patienterna och hos drygt hälften minskar anfallen i frekvens och intensitet.

Läkemedlet började ersättas av Folkpensionsanstalten i april 2019, och användningen av det har ökat betydligt sedan dess.

– Nu i höst kommer det ut 1-2 andra bromsmediciner som bygger på samma mekanism, säger Färkkilä.

Villkoret för FPA-ersättning är att patienten har minst åtta migränanfall i månaden och patienten har testat två andra konventionella bromsmediciner.

STT, Suomen Migreeniyhdistys, Internetmedicin/migrän

Diskussion om artikeln