Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hurskes jättetid blåste bort igen – missade VM-gränsen med minsta möjliga marginal

Från 2019
Reetta Hurske
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Reetta Hurske löpte för första gången i karriären under 13 sekunder i statistikdugliga förhållanden då hon klockades för 12,99 i försöken i en tävling i Schweiz. I finalen löpte hon snabbare men än en gång var medvinden för stark.

Flera finländska friidrottare har i dag valt att åka till La Chaux-de-Fonds som ligger på ungefär 1000 meters höjd för att jaga nya rekordtider.

Reetta Hurske fick precis vad hon var ute efter redan i förmiddagens försökspass. Hon klockades för den nya rekordtiden 12,99 på 100 meter häck.

Tiden är fem hundradelar bättre än hennes tidigare rekord och bara en ynka hundradel från VM-gränsen.

– Det var lite svårt att fokusera på löpningen då det är länge sedan man tävlat på förmiddagen. Löpningen var okej även om det kändes segt på uppvärmningen, säger Hurske i ett pressmeddelande.

Nooralotta Neziri visade också fin form då hon var näst snabbast av alla med 12,96.

Hård medvind i finalen

I finalen blev tiderna ännu bättre för Neziri och Hurske men medvinden var för hård.

Neziri slutade fyra med 12,84 och Hurske femma med 12,86 men löparna hade hela 3,1 m/s i ryggen och det gör att tiderna inte är statistikdugliga.

Extra jobbigt för Hurske som även tidigare under säsongen löpt under VM-gränsen i för stark medvind.

På herrarnas 110 meter häck var vinden inom ramen för vad som är statistikdugligt och det utnyttjade Elmo Lakka. Lakka slog personligt rekord med en tiondel då han slutade trea med 13,49.

Tiden är bara tre hundradelar över VM-gränsen och den tredje bästa genom tiderna i Finland. Endast Arto Bryggare och Antti Haapakoski har löpt snabbare.

Diskussion om artikeln