Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruuskanen tog sin första spjutkarnevalsseger – men fick inte till det ordentligt: ”Det är först i oktober jag ska vara som bäst”

Från 2019
Antti Ruuskanen i farten.
Bildtext Antti Ruuskanen.
Bild: Lehtikuva

Visst känns det bra, medger Antti Ruuskanen själv. På söndagen lyckades Ruuskanen nämligen för första gången i karriären gå segrande ur spjutkarnevalen i Pihtipudas. Det räckte till med en 82-metersbåge för att ta segern i tävlingen.

Tre tävlingar, tre segrar. Nu dessutom för första gången en förstaplats i spjutkarnevalen.

Antti Ruuskanen är i form.

På söndagen bjöd spjutkastaren ändå inte på någon riktig pangbåge. Ruuskanens bästa kast kom i den fjärde omgången och mätte 82,20. Det är nästan tre meter sämre än säsongsbästat från premiären.

Avståndet ner till tvåan Liu Qizhe från Kina var 68 centimeter.

– Det känns ju bra att äntligen vinna här. Jag gick in för att vinna och gjorde det också. Värst märkvärdiga var bågarna ändå inte. Jag har fortfarande metrar i kroppen. Men med tre segrar på lika många försök måste man väl vara nöjd, säger Ruuskanen själv i tv-intervjun efteråt.

Toni Kuusela, som överskred VM-gränsen i Paavo Nurmi games, slutade trea med 80,86. Han stod över två av de tre sista kasten, men intygar i tv-intervjun att det inte handlade om någon skadekänning.

Sami Peltomäki stod i sin tur för imponerande 78,10 och slutade fyra.

– Det är kul att så många lyckades också i dag. Många killar i startfältet som har dragits med tunga skador. Solen skiner nog på oss finländska spjutkastare nu, ler Ruuskanen i det soliga Pihtipudas.

Att det inte blev någon jättebåge på söndagen oroar inte Ruuskanen.

– Senast i Kalevaspelen ska det nog se bättre ut. Dessutom är det först i oktober som jag ska vara som bäst, säger Ruuskanen och tillägger att han inte ännu bestämt sig för när han kommer att tävla härnäst.

Kinesiskt på topp i damtävlingen

I damtävlingen gick segern till Kina. Liu Shiying slog till med 65,09 i den tredje omgången och stod sedan över sina sista tre kast.

Bästa finländare i tävlingen var tvåan Jenni Kangas, som förbättrade sitt årsbästa med några meter och noterades som bäst för 57,70.

Jenni Kangas i farten.
Bildtext Jenni Kangas.
Bild: Lehtikuva

– Känslan var bra i kroppen, men det blev bara ingen fullträff i dag. Det gäller att träna mer, säger Kangas i förbundets pressmeddelande.

Rekord blev det också för trean Jatta-Mari Jääskeläinen, som förbättrade sitt personbästa till 57,47 och slutade trea i tävlingen.

Diskussion om artikeln