Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor lämnade in klagan till FN-kommitté om barn med finländsk anknytning som inte evakueras från IS-läger i Syrien

Från 2019
Uppdaterad 30.06.2019 21:34.
En kvinna bär på ett litet barn inne i lägret al-Hol 2.6.2019.
Bildtext En kvinna bär på ett litet barn inne i lägret al-Hol 2.6.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Beskedet om att Finland inte vidtar åtgärder för att avhämta barn från läger i Syrien väcker kritik i universitetsvärlden.

Johanna Niemi, akademiprofessor vid Åbo universitet, har lämnat in en klagan till FN:s kommitté för barnets rättigheter. Orsaken är att Finland lämnar kvar barn i lägret al-Hol i Syrien.

Niemi har meddelat bland annat via Twitter om sitt agerande.

- Jag blev mycket upprörd då [statsminister] Antti Rinne meddelade att Finland inte ämnar vidta några som helst åtgärder för att evakuera barnen, säger Niemi till STT.

Rinne sade i torsdags under riksdagens frågetimme att Finland inte har planer på att evakuera sina medborgare från lägret eller att erbjuda dem transport hem via konsulat.

Enligt medieuppgifter finns det minst 13 finländska kvinnor och 33 barn i lägret al-Hol.

Det är klart att föräldrarna just nu inte kan skydda sina barn i lägret.

Att lämna barnen kvar i Syrien strider enligt Niemi mot barnens rättigheter.

Enligt henne borde också mödrarna få hjälp med att ta sig ut ur lägren. Om detta inte är möjligt ser hon inga hinder för att barnen avhämtas utan att föräldrarna följer med.

Niemi säger sig ändå hoppas på att Finlands regering löser frågan innan hennes klagomål förs vidare.

Flera rättslärda publicerade nyligen ett ställningstagande om att Finland borde vidta åtgärder för att få hem barnen och deras vårdnadshavare.

Niemi säger att situationen i lägret är hemsk och att det ur barnskyddssynvinkel är klart att föräldrarna just nu inte kan skydda sina barn.

Johanna Niemi anser att regeringens förhållningssätt bryter mot bestämmelser om barnets rätt till liv och hälsa. Ett barn har också rätt till skydd om familjen inte kan erbjuda det.

Källa: STT

Diskussion om artikeln