Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan återupptar kommersiell valfångst

Från 2019
Japan återupptar kommersiell valfångst - Spela upp på Arenan

I går (30 juni) lämnade Japan officiellt den internationella valfångstkommissionen IWC och i dag (1 juli) gick ett tiotal fartyg ut för att fånga val längs Japans kuster.
Agerandet har väckt internationell kritik eftersom många bedömare menar att de flesta valar är hotade arter och att jakten i sig är en kvarleva från svunnen tid.

Dessutom visar enkäter på hemmaplan att japanerna själva äter allt mindre valkött.

Anledningen till Japan insisterar på att fånga val - från och med idag i så kallat kommersiellt syfte - behöver dock inte nödvändigtvis vara att man vill hålla fast vid en traditionell industri. Det kan paradoxalt nog handla om raka motsatsen.

Fakta

Antal valar som Japan dödat sedan 1986: Ca 23 000
Vanligaste fångst: Vikval
Årlig konsumtion: 5 000 ton
Årlig konsumtion/capita: 40 gram

En vikval i sikte och larmet går på däck. Harpunen skjuter iväg som ett pistolskott och träffar den flera ton tunga valen i ryggen. Dödligt sårad vinschas den ombord. Besättningen gratulerar varandra och blodet flödar på det renskrubbade däcket.

Önationen Japan har jagat val sedan urminnes tider och i tider av nöd, som under åren efter andra världskriget, har valkött varit en helt livsavgörande proteinkälla. Men nu är det 2019 och Japans konsumtion av valkött har rasat till 40 gram per person och år.

Japan har legat i fejd med den internationella valfångstkommissionen sedan 1986 då kommissionen antog ett moratorium - ett förbud - mot valfångst.

Norge och Island valde trotsa moratoriet och fortsätta med kommersiell valfångst, men Japan försökte ändra kommissionen inställning. Under tiden utnyttjade man den lucka i moratoriet som tillät valfångst i vetenskapligt syfte.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Demonstrationer och fördömanden runt om i världen och våldsamma sammandrabbningar på internationellt vatten med aktivister från Greenpeace och Sea Shepherd.

En japansk fiskare på en båt.
Bildtext Bland fiskarna är förhoppningarna stora om att den kommersiella valfångsten ska få fart på affärerna. Andra är inte lika optimistiska. Japaner äter i snitt bara 40 gram valkött per person och år.
Bild: Jon Thunqvist

Den japanska regeringen har i nuläget officiellt en stark slagsida åt att bevara jakten på val. Premiärminister Shinzo Abe liksom flera av hans närmaste män kommer från regioner där valjakt bedrivits i generationer.

–Vi såg ingen annan utväg än att lämna valfångstkommissionen. Organisationen visar inte minsta intresse för hur dess beslut drabbar japanska valfångare. Samtidigt tror jag att ett återupptagande av kommersiell valfångst länge varit en dröm för många japaner, sade det styrande Liberaldemokratiska Partiet partisekreterare Toshihiro Nikai i en kommentar.

På hemmaplan är den allmänna opinionen, ivrigt understödd av Jordbruksdepartementets Fiskeribyrå, att Japan har rätten på sin sida. Inte så att vanligt folk bunkrar valkött, men många vänder sig mot att utländska så kallade experter tar sig rätten att bestämma vad japaner får och inte får äta. Trots att ytterst få japaner numera äter valkött till vardags så är gemene man, liksom de medborgare i andra suveräna nationer, misstänksam mot varje försök till yttre påverkan.

Frågar man folk på gatan vad de tycker om valkött så visar det sig att de är mest är äldre som faktiskt ätit det. De kan få något nostalgiskt i blicken och berätta att de ofta fick valkött som skollunch.

– Det smakar som ett mellanting mellan fisk och kyckling tycker jag, berättar en man i 30-årsåldern.

– God smak, men det är ganska tuggdrygt, lite som tonfisk fast segare, säger en medelålders kvinna.

Två människor står och ser på utsikten från en minnespark.
Bildtext Utsikt från minnesparken i Ishinomaki.
Bild: Jon Thunqvist

Staden Ishinomaki ligger i nordöstra Japan och är sedan gammalt ett centrum för valfångst. Staden drabbades hårt av tsunamin och jordbävningen i mars 2011. Över 3 000 personer omkom och större delen av den livaktiga fiskeindustrin slogs i spillror när jättevågor på 15-16 meter svepte in.

På en utkiksplats med vy över hamnen berättar Motokazu Arakawa, lokal företagare, att han med nöd och näppe klarade livhanken den gången.

- Där nere bodde folk och därborta mellan parken och hamnen hade vi vårt kontor. Fiskebåtarna låg på rad. En del hann styra ut till havs, men de flesta förstördes, säger han.

Valfångst var och är en viktig del av ekonomin i Ishinomaki. Politiker med rötter i bygden har med hård lobbyverksamhet lyckats få igenom statliga stöd i mångmiljonklassen till valfångstindustrin. I vissa fall på bekostnad av annat viktigt uppbyggnadsarbete. Det blev en smärre skandal när det 2014 avslöjades att utländskt nödbistånd hade hade hamnat i fickorna på valindustrin.

Tiderna är dock på väg att förändras och det ganska radikalt. Vändpunkten kom vid den internationella valfångstkommissionens möte i Brasilien i slutet på förra året. Plötsligt tillkännagav Japan att man lämnar kommissionen för att istället inleda kommersiell valfångst där man sätter sina egna fångstkvoter. Det som ser ut som en seger för valindustrin kan i själva verket visa sig vara början till slutet.

En industri som ligger vid viken.
Bildtext Japan kommer hädanefter att sluta fånga val på internationellt vatten och istället övergå till kustnära fiske inom sin egen ekonomiska zon.
Bild: Jon Thunqvist

Till skillnad mot hur det sett ut fram till nu kommer japanska fiskare enbart att fånga val inom Japans ekonomiska zon. Inga flera fångstfartyg till Antarktis alltså. Dessutom dras det statliga stödet till industrin in helt och hållet.

En som välkomnar detta är Patrick Ramage, marin chef på djurrättsorganisationen International Animal Welfare Fund.
Han beskriver det som något av ett genidrag - ett förlösande alexanderhugg från den japanska regeringens sida.

– Nu blir industrin tvungen att klara sig på egen hand. Det handlar om att visa att den är tillräckligt livskraftig för att bli en kugge i lokalsamhället och för att göra det måste den förmå japanerna att börja äta valkött igen. Jag tror inte det kommer att lyckas utan att det bara är en tidsfråga innan Japan upphört helt med all form av valfångst.”

Diskussion om artikeln