Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vården tar semester – men på de flesta håll rullar det på nästan som vanligt

Från 2019
Lääkäri ja potilas
Bild: Derrick Frilund / Yle

Det råder brist på läkarvikarier, men i övrigt är läget inom hälsovården ungefär som normalt på sommaren också i år. Det kan ändå löna sig att kolla upp vilken hälsocentral som är öppen innan man åker iväg.

Det blir en hel del sommarstängt i vården i Österbotten under juli månad. På de flesta håll blir förändringarna ändå rätt begränsade.

Precis som under andra tider av året är man i området mellan Vörå och Kristinestad hänvisad till samjouren vid Vasa centralsjukhus under kvällar, nätter och helger.

I Vasa är hälsostationernas mottagningar koncentrerade till huvudhälsostationen vid Dammbrunnsvägen under juli månad och fram till den 11.8.

De lokala hälsostationernas telefonservicenummer fungerar som normalt under sommaren. Barnrådgivningen koncentreras också till Dammbrunnsvägen under tiden 8.7-4.8.

- Det är svårt att få tag i läkarvikarier, säger ledande läkare Markku Sirviö. Han konstaterar ändå att läget är hyfsat eftersom man lyckats besätta en stor del av läkartjänsterna.

- Bemanningen är faktiskt bättre än under tidigare somrar, säger Sirviö.

Vården koncentreras till huvudhälsostationen

Staden har redan under ca 10 års tid koncentrerat hälsovården till huvudhälsostationen under sommarmånaderna, därför behövs också färre vårdarvikarier.

- Sedan verkar folk i mindre utsträckning söka sig till vården under sommaren, säger Sirviö.

Häslosektorns öppethållningstider.

I Korsholm och Vörå håller akutmottagningarna i Korsholm och i Oravais öppet under kontorstid men i Vörå och Maxmo är det stängt fram till den 11.8. Barnrådgivningen i huvudsak vid Korsholm hvc.

Vårdens öppethållningstider i Korsholm.

Vid Malax-Korsnäs hvc löper verksamheten ungefär som vanligt.

- Alla rådgivningar är öppna, men vissa mindre inskränkningar i verksamheten kan förekomma, säger biträdande administrativa överläkaren Magdalena Ivars.

Diskussion om artikeln