Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Råttorna blir allt vanligare i Borgå: "Viktigt att man inte sätter något på marken vid avfallskärlen"

Från 2019
Råtta
Bildtext Illustrerande arkivbild av en brunråtta.
Bild: Mostphotos

Råttorna breder ut sig allt mer i Borgå centrum, skrev tidningen Uusimaa förra veckan. Bland annat har området kring Runebergsparken varit problematiskt.

Råttorna är besvärliga eftersom de sprider bakterier och kan tugga sönder kablar, rör och huskonstruktioner.

Johan Nyholm från Borgå OP-Disponentcentral delar uppfattningen om att råttorna har blivit vanligare.

– På sista tiden har det funnits råttor speciellt i centrum och på västra åstranden. Vi har fått beställa bekämpning till flera ställen, säger han.

Johan Nyholm
Bildtext Johan Nyholm i Runebergsparken.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Nu har ett råttbo hittats i ett elskåp på det finska församlingshemmets bakgård.

Han säger att råttboet på församlingshemmets bakgård delvis har varit känt sedan förr. Flera olika husbolag i centrum har samarbetat för att försöka hitta boet.

Boet finns i en elcentral och nu ska Borgå energi komma och hjälpa till med att ta upp elcentralen så att man kan komma åt problemet den vägen.

Johan Nyholm är glad åt samarbetet.

– Det är lite problematiskt om man bekämpar på ena sidan rån och så finns det en stor population på andra sidan. Då tar råttorna inte slut oberoende hur mycket man bekämpar dem.

Håll ordning på avfallskärlen

Vad är det då i just Runebergsparken som gör att råttorna trivs?

Yle Östnylands reporter reagerar på de öppna skräpkorgarna där kajorna hittar sin mat, men Nyholm tror inte att råttorna kan ta sig in i dem. Däremot kan de få tag på mat om fåglarna drar ut skräp ur korgarna.

Vad exakt det är som gör att råttorna trivs där kan han ändå inte säga.

– Det viktigaste är att se till att avfallskärlen är hela och har locken fast. Invånarna ska absolut inte sätta något skräp bredvid avfallskärlen.

Det är lite problematiskt om man bekämpar på ena sidan rån och så finns det en stor population på andra sidan

― Johan Nyholm

Tröskeln för att ta kontakt med disponentcentralen om man råkar få syn på en råtta eller något annat djur är låg, säger Johan Nyholm.

– Folk har ett visst obehag för dem och det är mycket förståeligt, så vi får ganska lätt information om dem. Om det handlar om råttor tar vi alltid till skadedjursbekämpning.

För disponenten innebär råttbekämpningen inte särskilt mycket jobb. Enligt Nyholm har man bra samarbetspartner som sköter själva bekämpningen.

– Men det som alltid är viktigt är att man kan samarbeta lite över gränserna. Det hjälper inte alltid att man bara sköter sin egen gård utan ibland måste man jobba på ett större område, enligt Nyholm.

1.7.2019: Sibbostrand putsas upp och i Borgå trivs råttorna i Runebergsparken

20:59

Diskussion om artikeln