Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Trumps största liveshow” sågas av demokraternas presidentkandidater

Från 2019
Donald Trump och Kim Jong-Un pratar innan de träffas i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea 30.6.2019
Bildtext Donald Trump och Kim Jong-Un pratar innan de träffas i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea 30.6.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump blev den första amerikanska presidenten som steg in i Nordkorea. Gjorde han samtidigt ett felsteg - eller trampade han rentav i klaveret? De amerikanska debattörerna har inte hunnit bestämma sig. Utom demokraterna som självklart kritiserar presidentens Koreabesök.

I de amerikanska televisionskanalernas polariserade värld är det inte enbart CNN och MSNBC som förmedlar kritiska kommentarer. Också i Foxnews dröjer en del intervjuade med segervrålen.

Foxnews har ändå än en gång fått en seger i nyhetskampen. Fox fick som enda tv-kanal en intervju med president Donald Trump under resan. Den publiceras i sin helhet på måndag kväll.

Konkurrerande journalister noterade att Foxnews tv-ankare Tucker Carlson stod utanför toppmötesrummet vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Han stod där tillsammans med utrikesminister Mike Pompeo och andra amerikanska topptjänstmän.

Kamp för fotograferna

Inne i mötesrummet förmedlade kamerorna ett kaos som tycktes bero på en stram tidtabell och hög säkerhet. Där syntes bland annat presidentens dotter och rådgivare Ivanka Trump och hennes man Jared Kuschner.

På plats fanns också presidentens nya pressekreterare Stephanie Grisham. Hon stångade bokstavligen pannan blodig mot de nordkoreanska säkerhetsmännen som inte ville släppa in den amerikanska presspoolen till den korta stund Trump hade reserverat för pressen.

Det var stor tv-show när de nordkoreanska och amerikanska tv-fotograferna kämpade om att få de bästa bilderna då Donald Trump tog sina steg in i Kim Jong-Uns värld.

”Ett jättekliv för tittarsiffrorna”

- Ett litet steg för Donald Trump men ett jättekliv för hans tittarsiffror, skrev Washington Post. Visserligen skedde Trumps insteg vid sämsta möjliga tidpunkt hemma i USA, på morgonnatten mellan lördag och söndag.

Alla tror inte på att det faktiskt var ett plötsligt infall från president Trump att mötas med Kim Jong-Un, ”när han ändå var i närheten”. Tv-nyheterna rapporterar att Trumps samtliga rådgivare tyckte att det var en sällsynt dålig idé. Det struntade han i.

Det var ett historiskt möte, som i framtiden kommer att omnämnas i historieböckerna, säger de stoltaste amerikanerna. Men hur texten framställer mötet är inte riktigt säkert ännu.

”Både fysiska och politiska risker”

Det var ett mycket riskfullt möte. Ännu för ett år sedan talade man på fullt allvar om säkerhetsriskerna för presidenten att befinnas sig ens i närheten av Nordkorea.

Nu återstår de politiska riskerna. I Vietnam steg presidenten upp och gick. Därmed avslutades alla kontakter mellan Nordkorea och USA. Efter det korta toppmötet i den demilitariserade zonen räknar man med att de diplomatiska grupperna kan återuppta sitt långsamma och svåra förhandlingsarbete.

Ingenting har alltså hänt, utom att det finns betydligt fler foton av de två ledarna, på en historisk plats. De har åtminstone inte i offentligheten avtalat om något som omedelbart skulle minska kärnvapenrisken och spänningen i området, påpekar kommentatorerna i de stora tv-kanalerna.

Donald Trump och Kim Jong-Un norr om gränsen mellan Nord- och Sydkorea 30.6.2019
Bildtext Donald Trump och Kim Jong-Un
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokratkritik: Diktatormöten utan utdelning

Många av de demokratiska presidentkandidaterna uttalade sig på söndagen om Trumps möte. De var mest kritiska förstås, men kan inte helt förkasta mötet.

Det här mötet kan nog öka Trumps popularitet – såvida det blir resultat. Men nedrustningen kan ta tio år. Det hjälper inte i följande val som är om ett år.

De flesta kandidater sade ungefär samma sak. Det har blivit många möten utan resultat. Kim Jong-Un är en diktator. Den amerikanska presidenten ska inte ge bort tid och ära på möten utan motprestationer.

"Bisarr Twitterpolitik med fortsatt rädsla"

John Hickenlooper talade om en show med höga insatser. USA stod på randen till kärnvapenkrig för bara en kort tid.

- Det behövs insatser i hela området och inte bara med Nordkorea, och i synnerhet inte per Twitter, sade Hickenlooper i CNN.

Bernie Sanders hade ingenting emot att Trump mötte Kim Jong-Un.

- Men det får inte handla om bara en fotosession som hela världen följer. Man måste veta vad som händer dagen efter och därnäst, sade Sanders.

Beto O`Rourke hänvisade till tre år av bisarr utrikespolitik.

- Ändå har hotet från Nordkorea inte minskat, sade O´Rourke i Foxnews.

Joe Biden ansåg att president Trump gosar med diktatorer på bekostnad av den nationella amerikanska säkerheten.

Förståelse i Fox

Men Trump får förståelse också. I Foxnews talade forskaren Harry
Kazianis om presidentens mod.

- Demokraterna gör fel som kritiserar presidenten nu, säger Harry Kazianis, Nordkoreaexpert i en tankesmedja för amerikanska intressen. Nu borde både demokraterna och hela folket stå bakom sin modiga president.

- För visst blir USA säkrare, och nu är det dags att avsluta Koreakriget. Vi har varit på randen till ett kärnvapenkrig under Obamas tid, som kunde ha lett till tiotals miljoner döda, sade Kazianis. Han bemötte också kritiken om Kim Jong-Un som diktator.

- Historien och geopolitiken visar det: Ibland måste USA samarbeta med dåliga människor som vi inte gillar. Ibland hamnar vi rentav i allians med människor som vi inte gillar. Det är realism att vi måste, sade Harry Kazianis i Fox.

"Obama fick inte till ett möte"

Det har väckt uppmärksamhet att Trump inför besöket hävdade att Obamas administration tiggde och bad om ett möte med Kim Jong-Un.

Men det fick den demokratiska presidenten inte.

- Trump är den första som lyckats med möten med Kim Jong-Un, sade Trump inför sitt möte

Men det stämmer inte, säger Obama-administrationens dåvarande medarbetare. Obama jobbade med att isolera Nordkorea och lyckades bra. Den politiken har Trump nu lämnat och många är spända på resultatet.

Trump: Det var till nytta för USA - och börskurserna går upp

President Trump gav inga uttalanden för pressen när han landade i Washington DC på söndag kväll och vandrade upp mot Vita huset.

Några Twittermeddelanden fanns det ändå tid för. Trump började med att publicerade en Twittervideo som också finns på Vita husets Twitterkonto.

Trump beskrev sedan alla stora saker han har varit med om under helgen. Mycket åstadkoms, skrev han.

Trump publicerade ytterligare på söndagskvällen en text från Wall Street Journal om hur de stigande aktiekurserna bevisar att Trumps ekonomiska politik lyckats väl.

Det är nationaldag i USA på torsdagen. Det ger Trump många möjligheter till att tala till sina väljare om sina framgångar.

Diskussion om artikeln