Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Owe Thörnqvist inför Allsång på Skansen: ”Gillar unga min musik så kan jag vara trygg i mitt musikaliska arv”

Från 2019
Owe Thörnqvist med brokig rock och ett somrigt Stockholm i bakgrunden.
Bildtext Owe Thörnqvist - still going strong.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Årets åldersman äntrar scenen under det andra programmet av Allsång på Skansen. Med sina 90 år är Owe Thörnqvist med råge den äldsta artisten och han gläds både över den synlighet programmet ger och att unga verkar uppskatta hans musik.

Owe Thörnqvist inledde sin artistkarriär redan i början av 50-talet och har med sin musik och sina finurliga texter underhållit i flera decennier. På meritlistan finns också att han var en av de som introducerade rockmusiken i Sverige.

Till Allsång på Skansen kommer han för femte gången, om han räknat rätt, och han tycker det är fint att hans låt ”Dagny” finns med i Allsångshäftet. Som artist uppskattar han också den publik som Allsången ger.

- Senast jag var här var när Måns Zelmerlöw var programledare. Det är väl fem år sedan kanske.

- Jag brukar säga att det finns två stora skyltfönster för artister i Sverige, både up-and-coming och äldre som jag. Det är Allsång på Skansen och så Melodifestivalen som kanske har ännu större publik.

Stort åldersspann

När Yle får en pratstund med Owe Thörnqvist har han just träffat 11-åriga Oscar Stembridge som också medverkar under årets Allsång.

De båda har lite på skoj funderat på ett samarbete senare under sommaren. Men Owe kan också berätta om ett annat ungt löfte som han kommer att samarbeta med redan under Allsången

- Det finns en kille som heter Emilio Walter som spelar en hejdundrande frisk boogie woogie på piano och som skall vara med på mitt medley under Allsången den 2 juli. Han är bara 12-13 år.

- Det är roligt att så unga personer gillar mig och min musik. Då kanske man kan vara trygg för sitt musikaliska arv.

Programmet är inte längre tillgängligt
Allsång på Skansen 2019 - Owe Thörnqvist - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Åldern är annars inget som verkar bekomma Thörnqvist särskilt mycket.

- Jag får svara som när en journalist frågade hur det är att vara 90. Man är ju inte 89 längre men det är målfoto för det är inte så länge sen. Det känns ju hedrande att vara äldst.

Fiske istället för turné

Sitt turnerande har i alla fall Thörnqvist dragit ner på. Endast ett gig är inbokat under sommaren – Göteborgskalaset som hålls i början av augusti.

Utöver det blir det också lite studioarbete – en uppföljning till den skiva han släpper samma dag som han uppträder på Allsången. Merparten av tiden hoppas han ändå kunna tillbringa på sitt sommarställe.

Vad gör du helst på semestern?

- Fiskar! Abborre, gös och gädda i min lilla insjö i Drevviken. Vad gör du med gäddan skall du då fråga.

Ja, vad gör du med den?

- Ja är det en stora gädda på tio kilo som jag drar upp så filear jag den, rimsaltar den och röker den. Det är ett recept som jag kan rekommendera.

Med sin erfarenhet har Thörnqvist också en speciell relation till Finland.

- Under finsk-ryska kriget hörde man alltid på rapporterna och så hejade man på Finland. Det gör jag fortfarande i alla lägen. Även när det är friidrottstävlingar. Finnarna äro fenor på spjutkastning.

Allsång på Skansen 2019

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 25.6.2019. Här kan du läsa mer om årets artister. På Arenan kan programmet enbart ses direkt.
Sändningen refereras på finska av Christian Bertell. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

På andra språk

Diskussion om artikeln