Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I fjol åt skadeinsekter upp jordbrukare Thomas Antas odlingar i Lappträsk: ”I år är torkan den största utmaningen”

Från 2019
Man står vid sädesfält.
Bildtext Jordbrukare Thomas Antas vid sitt fält med maltkorn. Maltkornen ska bli öl.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Åkrarna ser gröna och friska ut när vi åker förbi Thomas Antas odlingar i Lappträsk. Kontrasten är stor jämfört med i fjol. Då var fälten gula och vissna, eftersom gammaflyets larver hade ätit upp skörden.

För Thomas Antas handlade det om ett 28 hektar stort område där han odlade rybs. Skörden det året blev minimal, vilket i sin tur påverkade Antas ekonomi negativt.

I år väljer han att odla spannmål i stället för oljeväxter – delvis beror det här beslutet på fjolårets katastrofala skörd. Men det finns också praktiska anledningar.

- Orsakerna är egentligen två. Den ena är att jag lite tröttnade på oljeväxter och den andra beror på växtföljden. Man kan inte ha samma grödor hur ofta som helst och hur mycket som helst, säger Antas.

rypsfält i lappträsk.
Maltkornsfält i Lappträsk.
Jämförelse av två bilder: Kontrasten mellan i fjol och i år är stor. Den gulare bilden visar Thomas Antas förstörda rybsfält från förra sommaren. Den andra bilden är på maltkornen från i år.
Bilder: Yle/Pontus Nyqvist (vänster), Yle/Pontus Nyqvist (höger)

Odlar spannmål

För tillfället tar Antas alltså en paus med oljeväxterna, åtminstone för en tid. I stället odlar han främst maltkorn och vete samt lite havre, som han i synnerhet gillar.

Maltkornen ska användas för att tillaga öl. Att han odlar just de här sädesslagen säger han att mera beror på slumpen.

- Och delvis försöker jag vara lite marknadsinriktad med vad jag odlar. Växtföljden och marknaden styr en del, ochså vilka preferenser man råkar ha som jordbrukare. Olika bönder tycker om lite olika växter, säger Antas.

Maltkorn i Lappträsk. Närbild.
Bildtext Maltkorn.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

"Havre en viktig växt"

Antas har ett särskilt gott öga för havre, som han säger att är en viktig växt i Finland.

Enligt Antas är Finland ett av de länder i världen som exporterar mest havre. Därför ser han gärna att inhemska bönder försöker odla kvalitetshavre för export.

- Det ger exportintäkter och så minskar det på trycket här inom landet. Så på det sättet tycker jag att havre är en mycket bra växt, säger Antas.

Problem med oljeväxterna

Att Antas i år har gett upp odlingen av oljeväxter kan visa sig vara ett smart drag. Oljeväxtodlingarna i Lappträsk har nämligen haft det besvärligt i år med skadeinsekter.

Det är ändå inte gammaflyets larver som är bovarna bakom förstörelsen den här gången.

Rapsväxt i lappträsk.
Bildtext Grannens rapsfält har blivit uppätna av rapsbaggar.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Jag har egentligen inte sett ett enda bra oljeväxtskifte med rybs eller raps. I början har de haft jordloppor, vilket är helt normalt, men det har varit ett ovanligt hårt tryck. Och nu senare när blomningen ska inledas kommer rapsbaggarna in, säger Antas.

Antas säger också att det är någonting med vädret som gör att oljeväxterna inte trivs, trots att förhållandena har varit goda.

Han säger att han inte kan förklara varför det är så, men han tycker att oljeväxtskiftena överlag är ovanligt dåliga i år.

I värsta fall leder det här till att allt fler jordbrukare blir avogt inställda till oljeväxterna.

- Det finns en risk att folk ytterligare tappar intresset och det är vi inte betjänta av. Vi behöver en viss mängd för att kunna hålla igång ett oljepresseri i det här landet, säger Antas.

havrefält i lappträsk.
Bildtext Thomas Antas havrefält i Lappträsk.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Mera regn behövs

Antas säger att torkan är den största utmaningen för jordbrukare i år.

- På många ställen har vi ganska bra växter. De har också etablerat sig ganska väl efter en bra vår, vilket betyder att det finns en bra växtmassa. En stor växtmassa behöver mycket vatten och det har inte regnat mycket i sommar.

En bit mjäla, en slags lera, som hålls i handen av en person.
Bildtext Mjälajord, i vilken maltkornen odlas.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Enligt Antas kan man ändå inte prata om torkan som en trend ännu, eftersom sommaren bara för två år sedan var sällsynt våt.

- Åren är olika, det är något vi som ska arbeta i och med naturen får leva med. Nu har vi ett lite torrare år igen, säger Antas.

2.7.2019: Torka på åkrarna i Lappträsk och vått badväder i Kokon

21:02

Diskussion om artikeln