Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland och Sverige vill ha ännu fler militärövningar tillsammans

Från 2019
Peter Hultqvist hälsar på Antti Kaikkonen på trappan till Karlbergs slott.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) träffade sin svenska kollega Peter Hultqvist (S) på Karlbergs slott i dag.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige fortsätter som tidigare och ska med tiden fördjupas ytterligare, sa försvarsministrarna Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen då de träffades i Stockholm i dag.

Finland och Sverige är varandras bästa samarbetspartners, anser Hultqvist.

Finlands nya försvarsminister Antti Kaikkonen (C) var på sitt första officiella besök i Stockholm i dag. Han mötte sin kollega Peter Hultqvist (S) på Karlbergs slott, där också Militärhögskolan finns.

- Vi har kontinuitet i försvarssamarbetet och vi kommer att fortsätta bygga på den grund som är lagd under de senaste fyra-fem åren. Jag ser ingen grund till några avgörande förändringar, utan jag ser en fortsatt positiv utveckling och fördjupning av samarbetet, sa Hultqvist på presskonferensen efter mötet.

Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist sitter vid ett bord med Finlands och Sveriges flaggor i bakgrunden.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Både Finland och Sverige planerar förändringar i lagstiftningen, så att det i en krissituation ska bli lättare för länderna att både ge och ta emot hjälp av den andra. I övrigt fortsätter allt som förr.

- Vi har haft väldigt gott samarbete de senaste åren och det är en god bas för samarbetet också i framtiden. Vi vill bara betona det, säger Kaikkonen.

Peter Hultqvist betonar att samarbetet handlar om långsiktighet, att länderna litar på varandra och att de militära övningarna hela tiden för länderna lite närmare varandra.

Nato är inte aktuellt för varken Sverige eller Finland

I Finlands regeringsprogram står det att Finlands och Sveriges försvarssamarbete ska fördjupas, men varken Kaikkonen eller Hultqvist ville ge något konkret exempel på hur samarbetet ska fördjupas ytterligare.

- Det är mera av övningar, mera samarbete direkt mellan förband, utnyttjande av varandras infrastruktur och möjligheter att stödja varandra i olika krissituationer. Det är den typen av system som vi måste försöka utveckla, säger Hultqvist.

Finlands och Sveriges flagga vajar i vinden.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Försvarsministrarna räknar upp 14 gemensamma militärövningar som länderna har haft de senaste åren och Hultqvist betonar att de här internationella samarbetena är en mycket viktig del av Sveriges försvar.

Försvarsministrarna fick också frågor om ifall länderna planerar att gå med i Nato, men både Kaikkonen och Hultqvist avvisar det.

- Jag tror inte att det är aktuellt med någon ansökan om Natomedlemskap, vare sig för den svenska eller den finska regeringen, säger Hultqvist.

Efter mötet med Hultqvist åkte Kaikkonen vidare till Estland för att träffa sin estniska kollega Jüri Luik.

Diskussion om artikeln