Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Panarin blir Kakkos lagkamrat, Bobrovskij Barkovs nya målvakt och Filppula återvänder till Detroit – här är transferfönstrets första värvningar i NHL

Från 2019
Uppdaterad 02.07.2019 14:30.
Artemi Panarin firar mål.
Bildtext Artemi Panarin klar för New York Rangers.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Klockan 19 finsk tid körde galenskapen igång. Då blev kontraktlösa spelare i NHL nämligen fria att krita på för vem som helst – och det dröjde inte länge för de största fiskarna att hugga till. Finländarna hittade också nya klubbar.

Ryssen Artemi Panarin var det största affischnamnet som kunde byta klubb på måndagen – och blev det också.

Panarin uppges ha tackat nej till megakontrakt av både hans senaste klubb Columbus och förhandsfavoriten att värva honom New York Islanders – och skrev istället på för New York Rangers.

I Rangers förväntas Panarin tjäna något kring 11,6 miljoner dollar per säsong och samtidigt fick också drafttvåan Kaapo Kakko en ny lagkamrat. Även om det är allt annat än givet att den finländska supertalangen platsar i förstakedjan började fansen genast dregla.

Sergeij Bobrovskij skrev i sin tur väntat nog på för spel i Florida Panthers.

Den tidigare Columbus-keepern har egentligen hur länge som helst ryktats vara intresserad av en flytt ner till södra Florida och på måndagen meddelade Panthers att parterna kommit överens om ett sjuårigt kontrakt.

Enligt uppgift ska Bobrovskijs lön landa på 10 miljoner dollar per säsong.

Nya adresser för Donskoi, Granlund och Filppula

Ur finländskt perspektiv var det främst tre spelare som var aktuella att byta klubb på måndagen. Joonas Donskoi ryktades redan tidigare vara aktuell för Colorado och på kvällen kom det nya uppgifter om att den tidigare Sharks-liraren kommit överens om ett fyraårigt kontrakt med ”Avs”.

Enligt uppgifterna ska Donskoi ha kritat på för 3,9 miljoner dollar per säsong – klart mer än många hade väntat sig.

Markus Granlund skulle i sin tur ha varit tvungen att acceptera en lönesänkning i Vancouver och tog istället sitt pick och pack till Edmonton Oilers, som uppges ha erbjudit honom ett ettårigt kontrakt med ungefär samma lön som han fick i Vancouver (1,3 miljoner dollar).

Granlund kommer samtidigt att bli klar för spel i den tredje klubben av tre möjliga i västra Kanada, då han inledde NHL-karriären i Calgary.

Valtteri Filppula.
Bildtext Valtteri Filppula i farten för Detroit år 2009. Tio år senare är han tillbaka.
Bild: imago sportfotodienst / All Over Press

Valtteri Filppula ryktades tidigare vara aktuell för Edmonton, och ska också enligt uppgifter ha blivit erbjuden ett kontrakt av klubben. Men Filppula valde istället att återvända till staden där NHL-karriären började: Detroit.

Kontraktet täcker de två kommande säsongerna. Löneuppgifterna är som vanligt inte offentliga, men enligt uppgifter ska Red Wings betala tre miljoner dollar per säsong för centerns tjänster.

Filppula spelade i Detroit från 2005 till 2010.

Samtliga värvningar hittar ni här (NHL.com).

Diskussion om artikeln