Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland och Italien i ordkrig om gripen sjöräddare – utrikesminister Maas kräver att Sea-Watch-kaptenen friges

Från 2019
Räddningsfartyget Sea-Watch 3 i närbild.
Bildtext Carola Rackete är kapten på räddningsfartyget Sea-Watch 3 som fört i land på Medelhavet räddade människor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyskland riktar nu hård kritik mot Italien för att man har gripit kaptenen på räddningsfartyget Sea-Watch 3. Utrikesminister Heiko Maas betonar att sjöräddningen på Medelhavet inte är något brott och han vill se att kaptenen Carola Rackete släpps fri.

Applåder och jubel från en liten skara anhängare mötte den tyska sjökaptenen Carola Rackete när hon igår fördes i land av den italienska polisen på Sicilien.

Den 31-åriga Rackete greps i lördags efter att hon med räddningsfartyget Sea Watch 3 hade tagit i land på ön Lampedusa med på Medelhavet räddade mänskor ombord.

Det här gjorde hon strikt emot det uttryckliga förbud som Italien hade utfärdat.

– Vi behöver hjälp för att sätta stopp för att människor drunknar på Medelhavet. Det är upprörande att civilpersoner som räddar liv och sköter myndigheternas jobb görs till brottslingar, säger Giorgia Linardi taleskvinna för organisationen Sea-Watch.

President och utrikesminister kritiserar

I Italien kan kaptenen Rackete nu åtalas för bland annat medhjälp till illegal invandring och inrikesminister Matteo Salvini har redan betecknat henne som kriminell.

Något som man i Tyskland inte kan acceptera.

– Att rädda mänskoliv är inget brott. Det måste ses som en humanitär handling. Därför har vi ingen förståelse för vad Italien håller på med, säger utrikesminister Heiko Maas.

– Allt annat än att släppa henne fri kommer att förvärra läget, säger Maas vidare.

Redan under veckoslutet kritiserade den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier Italien för gripandet av Rackete.

I Tyskland har man också startat en insamling för att täcka kaptenens processkostnader och eventuella böter. På måndagskvällen hade man redan samlat in omkring 850 000 euro.

Organisationen Seebrücke har redan kallat till demonstrationer runtom i landet under lördagen.

Fem EU-länder, däribland Tyskland och Finland har meddelat att man är redo att ta emot de omkring fyrtio migranter som fanns ombord på fartyget när det anlöpte hamnen i Lampedusa.

Diskussion om artikeln