Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina ger respons på protesterna i Hongkong: "Våldsamheterna väcker ilska bland alla Hongkongbor"

Från 2019
Polisen granskar förödelsen efter demonstrationerna och intrånget i parlamentsbyggnaden i Hongkong
Bildtext Polisen granskar förödelsen efter demonstrationerna och intrånget i parlamentsbyggnaden i Hongkong
Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kina har hittills hållit sig i bakgrunden och låtit bli att kommentera de senaste dagarnas protester i Hongkong. Nu har ändå statliga medier i Kina visat bilder där man ser hur poliser i Hongkong ingriper mot demonstranter på gatorna.

Både Hongkongs högsta politiker Carrie Lam och Fastlandskinas regering har fördömt de senaste demonstrationerna. Den kinesiska regeringen vill att det görs en brottsutredning på grund av stormningen av parlamentet i Hongkong.

Demonstrationerna i Hongkong pekar på svårigheterna med Kinas princip om "ett land, två system" då det gäller det kinesiska styrandet av den forna brittiska kolonin.

Det fräna tonfallet i det kommunistiska partiets officiella tidning Global Times kan tyda på att Kinas inställning till demonstranterna hårdnar efter några dagars överseende attityd.

Tidningen skriver att "dessa våldsamma och arroganta angrepp inte beaktar lagen i Hongkong, och att detta utan tvivel väcker ilska och ledsnad bland alla invånare i staden Hongkong".

Tidningen visar bilder där poliser rör sig i det område där demonstranter på måndag kväll krossade glas och forcerade metallbarriärer för att ta över parlamentsbyggnaden för några timmar.

Ilskna demonstranter tog sig in i parlamentsbyggnaden

I går vällde ilskna demonstranter in i parlamentsbyggnaden i Hongkong. Efter midnatt lokal tid lyckades hundratals poliser återta byggnaden. Poliserna sköt tårgas för att få demonstranterna att lämna byggnaden.

Enligt The Guardian hade den tidigare brittiska kolonialflaggan hängts upp på väggen i salen.

Demonstrationerna skedde parallellt med uppmärksammandet av årsdagen för Kinas övertagande av Hongkong.

Protesterna riktades mot Kinas växande inflytande i området och mot det kontroversiella lagförslag som innebär att Hongkong kan lämna ut brottsmisstänkta personer till Kina.

Lagberedningen har lagts på is, men demonstranterna har krävt att den slopas helt och hållet samt att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

Lugnet har lagt sig i Hongkong

Efter gårdagens protester råder det stor förödelse i Hongkong, men läget uppges vara lugnt i dag och inga demonstranter har synats till på gatorna.

- Skadegörelsen inne i parlamentsbyggnaden är omfattande. Huset är illa sönderslaget och inredningen nedsprejad, säger Martin Svenningsen som rapporterar för Sveriges Radio.

Enligt honom sympatiserar många med demonstranterna.

- Det handlar om 20-30-åringar som saknar framtidshopp och som är frustrerade över att de inte får sin röst hörd.

Källor: AP, Reuters, SR

Diskussion om artikeln