Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjukhuset i Nystad kan bli förebild för ny jourmodell i Raseborg

Från 2019
Uppdaterad 02.07.2019 12:14.
Ambulansingången vid Raseborgs sjukhus
Bildtext Om Nystadsmodellen följs skulle jouren vara öppen mellan klockan 8 och 22.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Sjukhusmodellen som används i Nystad kunde vara ett alternativ också för Raseborgs sjukhus.

Den så kallade Nystadsmodellen innebär i praktiken en jour mellan klockan 8 och 22 varje dag. Nattetid körs allvarliga brådskande fall med ambulans till centralsjukhuset i Åbo. Dessutom har man i Nystad kombinerat sjukhusets bäddplatser med hälsocentralens.

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist besökte sjukhuset i Nystad senaste vecka, tillsammans med en grupp representanter från bland annat Raseborgs sjukhus. Syftet med besöket var att bekanta sig med modellen som används där.

Ragnar Lundqvist i läderjacka och grön Raseborgduk med vitsippor.
Bildtext Stadsdirektör Ragnar Lundqvist tyckte modellen i Nystad verkade fungera bra. Lundqvist körde till Yle Västnylands redaktion med motorcykel.
Bild: Anna Hellberg / Yle

- Jag fick intrycket att det har fungerat rätt bra i Nystad, och jag tror de andra i gruppen fick det också. Man har sett effektiveringsresultat, men man kan inte direkt konkret säga vad det betyder ekonomiskt, säger Lundqvist.

Han berättar också att modellen inneburit ett minskat antal jobb och bäddar.

En arbetsgrupp har utnämnts för att utreda framtiden för Raseborgs sjukhus. Gruppen arbetar fram till årsskiftet. Dessutom kommer en politisk styrgrupp som fastslås den 19 augusti att arbeta med frågan.

Till de som besökte sjukhuset i Nystad hörde också Hangös stadsdirektör Denis Strandell och representanter för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, samt Hangö och Raseborgs stad.

Diskussion om artikeln