Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart räcker inte enbart kreditkortet för att styrka din identitet när du handlar på nätet - strängare direktiv omvälver e-handeln

Från 2019
En kvinna ligger på en fluffig matta med en laptop framför sig och en nätbutikssida med dammode öppen på skärmen. Hon håller i ett kreditkort i handen och scrollar med den andra.
Bildtext När du shoppar på nätet blir du snart tvungen att bestyrka din identitet grundligare än i dag.
Bild: Mostphotos / Andrey Popov

EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2, som träder i kraft i september, orsakar huvudbry för försäljare inom näthandeln. Det nya direktivet kräver en strängare kundautentisering vid elektroniska betalningstransaktioner - något som många försäljare inte ännu är beredda på.

När kravet om sträng kundautentisering träder i kraft den 14 september kan man inte längre handla på nätet enbart med kreditkort.

Förutom att ange sina kreditkortsuppgifter måste kunden i september kunna bestyrka sin identitet med hjälp av nätbankens identifieringstjänst eller ett engångslösenord som mottas via SMS.

Syftet med det nya betalningstjänstdirektivet är att göra nätbetalning säkrare och att utveckla den digitala handeln inom EU.

Många försäljare omedvetna om vad som kommer att hända

Enligt SOK:s utvecklingschef Mia Laakso ser situationen dyster ut.

De strängare direktiven innebär problem för en stor del av finländska små och medelstora nätbutiker samt applikationsbaserade butiker.

Många försäljare uppskattas ännu vara helt omedvetna om förändringarna.

- Detta är en av de största förändringarna inom betalningsbranschen på länge, säger Laakso.

En person med en näthandelsapp och ett kreditkort i händerna.
Bildtext Om nätbutiken du handlar i inte har den stränga kundautentiseringen i bruk innan reglerna förändras kan det hända att ditt köp inte går igenom.
Bild: Mostphotos / Andrey Popov

Större butiker står inför samma problem, eftersom de nödvändiga tekniska beskrivningarna om det nya betalningsdirektivet inte kommit fram tillräckligt fort.

- Det här kommer garanterat att påverka kunderna. Efter förnyelsen är det inte sagt att alla inköp via nätbutiker och applikationer går igenom, säger Laakso.

Vid förbundet Finsk Handel uppskattar man ändå att de finländska nätbutikerna och applikationsbaserade butikerna har relativt bra koll på vad som kommer att ske.

Enligt intressebevakningsdirektör Tuula Loikkanen är de större nätbutikerna allra bäst förberedda.

För applikationerna har den tekniska biten däremot utgjort en större utmaning än för de webbläsarbaserade butikerna, menar hon.

Enligt Teija Kaarlela, ledande expert på Finans Finland (FA), kan europeiska nätbutiker förlora miljarder euro i intäkter om de inte inför den stränga kundautentiseringen före september.

Detta motsvarar 30 procent av europeiska nätbankers och applikationers kortbetalningar, säger Kaarlela.

Detta är en av de största förändringarna inom betalningsbranschen på länge

Mia Laakso, SOK

EU:s betalningsdirektiv träder i kraft, oavsett om handels- och finansbranschens aktörer är redo eller inte.

Kaarlela uppmanar därför finländska försäljare att införa den trygga betalningen före september.

- Diskutera med din betalningstjänstleverantör och se till att du har en lösning för en sträng kundautentisering, säger Kaarlela.

Vad händer om kunden gör ett inköp på en nätbutik som inte har en sträng kundautentisering i kraft?

Förmodligen kommer betalningen inte att gå igenom och köpet förblir ogjort.

Banken i fråga kommer att märka att nätbutiken inte har kundautentiseringen i bruk och avvisar därmed betalningen.

Införandet av den stränga kundautentiseringen bevakas av Finans Finland.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Pian pelkkä luottokortti ei enää käy verkkokaupassa – Osa kauppiaista ei ole läheskään valmiita uudistukseen, miljardien ostot vaarassa" skriven av Annika Martikainen.

Diskussion om artikeln