Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Synskadade Ulla blev påkörd av en elsparkcykel: "Jag känner flera synskadade som snart inte vågar gå ut utan en seende människa"

Från 2019
En rad parkerade elsparkcyklar framför Kiasma.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Ulla Jensen blev påkörd av en elsparkcykel i hemkvarteren i Rödbergen. Nu vill hon att Helsingfors ska se över säkerheten med fordonen. Vid föreningen Finlands Svenska Synskadade säger man att sparkcyklarna utgör en fara för personer som har dålig syn.

Ulla Jensen är synskadad och förlitar sig på sin ledarhund Nisse när hon rör sig i trafiken. Men trots hennes tillit till hunden så har hon börjat bli orolig för att röra sig i sina hemkvarter.

Orsaken är elsparkcyklarna som har blivit ett populärt fortskaffningsmedel i Helsingfors.

För en vecka sedan gick hon ut ur en kiosk vid femkanten. När hon steg ner på trottoaren blev hon påkörd av en elsparkcykel som oväntat kom från sidan.

En kvinna i kort blont hår sitter i en stol i sitt hem.
Bildtext Ulla Jensen säger att hon blivit rädd för att röra sig ute sedan elsparkcyklarna kom till Helsingfors.
Bild: Yle

- Den kom från höger och körde in i mitt knä. Jag chockad och skrämd av smärtan och märkte sen hur personen på sparkcykeln bara körde iväg utan att stanna och fråga hur det gått.

Hennes ben blev täckt av blåmärken, men det största orosmomentet var vad som skulle ha hänt med Nisse.

Jag var chockad och skrämd av smärtan och märkte sen hur personen på sparkcykeln bara körde iväg utan att stanna och fråga hur det gått.

I vanliga fall skulle han ha gått ut genom dörren först, men eftersom han brukar tveka i dörren och det var en bekant plats för Jensen gick hon ut först den här gången.

- Om hunden skulle ha gått först som han borde så skulle han ha blivit påkörd. Man vet aldrig vilka skador han kunde ha fått.

En ledarhund i sele.
Bildtext Om Nisse skulle ha gått ut först genom dörren skulle han ha blivit påkörd av elsparkcykeln.
Bild: Yle

Enligt Ulla Jensen känner sig många synskadade otrygga i trafiken sedan elsparkcyklarna kom till staden i våras.

- Jag känner flera synskadade som snart inte vågar gå ut utan att ha en seende människa med sig.

Eftersom sparkcyklarna är tysta så är det svårt för personer med synskador att lägga märke till dem när de kommer.

Mathias Jakobsson är verksamhetsledare vid Finlands Svenska Synskadade. Han tror att många av problemen orsakas av att personerna som använder elsparkcyklarna inte känner till vilka trafikregler som gäller för dem.

- Det verkar som att många användare upplever dem mera som leksaker än som fordon. De brukar också lämnas lite var som helst vilket då kan orsaka att synskadade personer snubblar på dem eller liknande.

en röd elsparkcykel.
Bildtext Elsparkcyklarna parkeras ofta på trottoaren och då kan det vara svårt för synskadade att ta sig fram.
Bild: Antti Lähteenmäki/YLE

Jakobsson efterlyser antingen någon form av begränsning av sparkcyklarnas användning eller att det skulle finnas tydligare information om vilka regler som gäller för sparkcyklarna.

- Kanske det kunde ske genom någon informationskampanj där man samtidigt kunde sätta krav på att de företag som hyr ut sparkcyklarna att se till att de som hyr verkligen vet vilka regler som gäller.

Han poängterar ändå att det inte är sparkcyklarna i sig som är problemet, utan att de används på fel sätt.

Sparkcyklarna klassas som lättrafik och ska därför följa samma trafikregler som en cyklist. Man ska alltså hålla sig till cykelleder där de finns och i annat fall vara ute på körfältet.

Företagen som hyr ut sparkcyklarna rekommenderar att man ska använda hjälm när man kör med dem. De har också satt en åldersgräns på 18 år.

Reetta Putkonen som är chef för trafik- och gatuplanering i Helsingfors säger att staden i nuläget inte har några planer på att införa någon form av begränsning av sparkcyklarna.

En kvinna med blont hår och turkos rock står vid en gatukorsning.
Bildtext Reetta Putkonen, chef för trafik-och gatuplanering i Helsingfors.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Hon beklagar olyckan som Ulla Jensen råkade ut för och utesluter inte att man i framtiden kunde ordna någon form av kampanj.

- Det kan vara en god idé. Vi har i en del skeden lyft upp hur god användning av sparkcyklarna ser ut på sociala medier, men det kunde vi så klart göra mera, säger Putkonen.

Ulla Jensen säger att hon kan förstå att det är roligt att åka med sparkcyklarna men att hon önskar att människor skulle ta mer hänsyn till andra i trafiken.

- Här finns barn och äldre förutom vi synskadade. Den här vårdslösheten är ett mycket skrämmande problem.