Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexitpartiet vände ryggen till Europahymnen då EU-parlementet konstituerade sig - Sannfinländarna vägrade att resa sig då hymnen framfördes

Från 2019
Uppdaterad 02.07.2019 17:34.
Brittiska pro-brexit EU-parlamentariker vände ryggarna till under uppförandet av Europas hymn - Spela upp på Arenan

Europaparlamentet har inlett sin nionde mandatperiod. Konstituerandet firades under högtidliga former i Strasbourg i dag. Det EU-kritiska Brexitpartiet valde att vända ryggen till då Europahymnen spelades.

Det EU-kritiska Brexitpartiet som grundats av Nigel Farage vände ryggen till då Europahymnen av Beethoven spelades i plenisalen.

- Att resa sig är en fråga om respekt. Det innebär inte att man behöver dela värderingarna i Europeiska unionen, sade parlamentets avgående talman Antonio Tajani då medlemmarna i brexitpartiet först inte ville resa sig från sina platser då hymnen spelades.

Tilltaget väckte också ont blod i parlamentet. Gruppledaren för De gröna Ska Keller talade om ett "fullständigt skamligt" tilltag.

Även Sannfinländarna protesterade

Brexitpartiet har 29 medlemmar i parlamentet. Partiet hör inte till någon av de politiska grupperna i parlamentet och sitter därmed längst bak i plenisalen.

Brexitpartiet var inte ensamt om att demonstrera i plenum. Sannfinländska EU-parlamentarikerna Laura Huhtasaari och Teuvo Hakkarainen lät bli att resa sig då hymnen framfördes i parlamentet.

Huhtasaari säger till Svenska Yle att hon inte har något mot Beethoven, utan att det handlar om en protest mot att EU enligt henne blivit alltför federalistiskt.

Hon tar inte ställning till om de sannfinländska EU-parlamentarikerna även i fortsättningen kommer att sitta om andra reser då hymnen framförs.

Sju politiska grupper i det nya parlamentet

751 parlamentariker från 28 medlemsländer sitter i det nya parlamentet. Ledamöterna företräder 190 nationella politiska partier.

I parlamentet bildar de nationella delegationer grupper tillsammans med likasinnade partier. En politisk grupp ska bestå av minst 25 ledamöter från sju eller fler medlemsländer.

I det nya parlamentet finns sju politiska grupper. Borgerliga EPP är störst med 182 mandat och socialdemokratiska S&D näst störst med 154 mandat.

Liberala Alde har fått förstärkning av franska En marche och är med 108 ledamöter den tredje största gruppen i parlamentet.

De EU-kritiska partierna är indelade i två grupper: Gruppen för konservativa och reformister samt gruppen Identitet och demokrati där italienska Lega är en bärande kraft.

Andelen grupplösa ledamöter (NI) är stor då varken Brexitpartiet eller italienska Femstjärnerörelsen gått med i någon av de befintliga sju grupperna.

Fler kvinnor och många nya ledamöter

Andelen kvinnliga parlamentariker har ökat jämfört med den föregående mandatperioden. I det nya parlamentet är 40 procent av de invalda kvinnor.

Omsättningen bland parlamentarikerna är stor. 61 procent av ledamöterna har inte suttit i parlamentet under den föregående mandatperioden.

Parlamentets yngsta ledamot är Kira Marie Peter-Hansen, 21, från Danmark. Ålderman i parlamentet är tidigare italienska premiärministern Silvio Berlusconi, 82.

EU-parlamentariker har valts i direkta folkval sedan år 1979. Valdeltagandet i årets EU-val ökade betydligt. 51 procent av de röstberättigade i EU deltog valet.

Källa: Europaparlamentet

Diskussion om artikeln