Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strängare vapenlagstiftning ska minska på skjutningarna och explosionerna i Sverige

Från 2019
Svenska polisbilar och poliser vid en brottsplats.
Bildtext Tre män dog och tre skadades i en skottlossning i centrala Malmö i en skjutning i juni ifjol. Polisen beskriver alla som sköts som gängkriminella.
Bild: Johan Nilsson / EPA

Flera små justeringar i vapenlagstiftningen ska göra det svårare för kriminella att få tag på vapen. Straffen för vapenbrott ska också bli strängare, föreslår en ny utredning i Sverige.

I söndags inträffade tre skjutningar i nordvästra Stockholm inom loppet av fem timmar. Två unga män dog och två skadades allvarligt.

Polisen misstänker att kriminella gäng ligger bakom skjutningarna. I fjol skedde 306 skjutningar i Sverige och 162 fall av så kallade sprängningar eller explosioner.

Två byggnader fick fönster och balkonger utblåsta i explosionen
Bildtext I juni detonerade en kraftig sprängladdning intill ett bostadshus i Linköping. Några personer skadades lindrigt, men de materiella skadorna var stora.
Bild: TT / Lehtikuva

För att få bukt med skjutvapenvåldet föreslår nu regeringens särskilda utredare Kazimir Åberg flera justeringar i vapenlagstiftningen. Inrikesminister Mikael Damberg, Socialdemokraterna, tog emot utredningen i dag.

Flera vapenbrott ska bedömas som grova eller synnerligen grova och ett grovt vapenbrott ska få ett högre straff.

Maxstraffet för grovt vapenbrott ska höjas från sex till sju år.

Tullen ska få stoppa vapenpaket

Rättsväsendet ska i högre grad börja beakta om vapnet har modifierats, till exempel om en så kallad banger har kombinerats med skrot eller spik. Då blir effekten liknande som då en handgranat används.

Enligt Kazimir Åberg modifieras vapen på olika sätt som gör dem farligare och det har också blivit populärt att göra om startpistoler till skjutvapen.

Det är en hel palett av åtgärder som gör det svårare för gängkriminella att skaffa vapen, men också gör det mer kostsamt med längre fängelsestraff

Utredningen föreslår att rättsväsendet ska ta större hänsyn till vapnets effekt och vilka patroner som har använts

- Om man tittar på vapen som bör betraktas med hänsyn till eldkraften som farliga vapen, så har vi automatkarbiner, kulsprutor, andra helautomatiska vapen, pansarskott, eldkastare och halvautomatiska gevär, räknar Åberg upp.

Utredningen föreslår också att Tullverket får utökade befogenheter, så att de kan stoppa försändelser som de misstänker att innehåller vapen eller explosiva varor, som till exempel handgranater.

Hittills har tullen endast kunnat stoppa narkotikaförsändelser. Straffen för att smuggla vapen och explosiva varor ska också höjas.

Oppositionen tycker regeringen gör för lite för att stoppa gängkriminaliteten

Efter skjutningarna i söndags har regeringen fått kritik för att göra för lite för att stoppa gängkriminaliteten.

Politikerveckan Almedalen pågår på Gotland som bäst, och moderatledaren Ulf Kristersson beskrev igår situationen med skjutningarna som “extrem, för ett land som inte är i krig”.

Mikael Damberg
Bildtext Mikael Damberg (S) tog emot utredningen i dag.
Bild: EPA/Fredrik Sandberg

Inrikesminister Mikael Damberg menar ändå att utredningens förslag kommer att ge resultat.

- Det är ju inte ett förslag som kommer att ha effekt, utan det är en hel palett av åtgärder som gör det svårare för gängkriminella att skaffa vapen, men också gör det mer kostsamt med längre fängelsestraff, säger Damberg.

Utredningen går nu i rask takt på remissrunda och de skärpta vapenlagarna väntas införas nästa år.

Diskussion om artikeln