Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Barnvakten och före detta sjörövaren Jakob Dunderskägg stormar scenen när Skärgårdsteatern gästar Sibbo: ”Jag väntar på barnskrattet”

Från 2019
människor sitter på en teaterscen.
Bildtext Skärgårdsteatern besöker Sibbo. Uppe från vänster: Tom Rejström, Lidia Bäck och Niklas Nybom (ljuddesign). Nere från vänster: Meri Anna Hulkkonen, Robert Kock, Lasse Idman (scenografi), Ville Sandqvist och Emil Grudemo El Hayek
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Skådespelarna Robert Kock och Lidia Bäck har fullt upp med sista minutens finslipningar inför premiären på onsdag.

Föreställningen handlar om tre syskon som får en ny barnvakt, Jakob Dunderskägg. Det visar sig att han har varit sjörövare i ett tidigare liv.

Robert Kock spelar Jakob Dunderskägg medan Lidia Bäck har rollen som ett av barnen, Maria.

- Det handlar om deras lekar, de leker sig bort till olika äventyr, säger Robert Kock.

Just leken är ett viktigt tema i föreställningen, som främst riktar sig till barn i åldern 7-11. Lekfullheten syns också i miljön på scen där alla sorters färger pryder väggarna.

Man vill undvika att med flit göra någonting barnsligt, eller göra någonting som ska passa barn, för då blir det ofta ganska löjligt

Robert Kock (Jakob Dunderskägg)

Uppe i ett hörn sitter ett mjukisdjur, som liknar en blandning mellan en nalle och en apa. Att föreställningen är tänkt för barn utesluter inte att vuxna skulle ha glädje av att se den.

- Jag har jobbat en hel del med barnteater de senaste åren och jag tycker att barnteater är som bäst när barnen sitter på de främsta raderna och de vuxna bakom. För de vuxna blir det som en dubbelföreställning för de ser både själva föreställningen och så ser de barnens reaktioner, säger Kock.

Ett mjukisdjur som rekvisita på en teaterscen.
Bildtext På scen finns också ett mjukisdjur.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Rutinerade skådespelare

Både Robert Kock och Lidia Bäck har studerat vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Utexaminerade blev de för drygt 10 år sedan.

Sedan dess har de jobbat som frilansskådespelare. Kock är med i Skärgårdsteatern för sjätte gången, och för Bäck blir det här den tredje gången. De hoppas att publiken hittar till föreställningarna.

Man sitter och håller i en träskylt.
Bildtext Robert Kock som spelar Jakob Dunderskägg i föreställningen med samma namn.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Jag tror att föreställningen mår bra av mycket barn i publiken så jag väntar bara på barnskrattet, som också kommer att ge en rytm för oss. Man spelar in sig småningom när man får sin publik, säger Lidia Bäck.

Att göra teater för barn är ändå inte så lätt som folk kanske tror. Det är viktigt att skådespelarna inte underskattar sin publik och tar den på allvar, tycker både Kock och Bäck.

- Man vill undvika att med flit göra någonting barnsligt, eller göra någonting som ska passa barn, för då blir det ofta ganska löjligt, säger Kock.

"Lekandet är teaterns kärna"

Föreställningen baserar sig på böckerna om Jakob Dunderskägg av finlandssvenska författaren Christina Andersson.

Regissör Ville Sandqvist säger att de har fokuserat på just lekandet som är en viktig bit inom teatern då de har överfört berättelsen från bokform till teaterscenen.

teaterscen.
Bildtext Miljön på scenen är färggrann.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Teaterns kärna är egentligen leken i sig, och att människor leker fram situationer som vi som sitter i salongen tror på och lever oss in i, säger Sandqvist.

Stor fest i Nagu

Både Jakob Dunderskägg och Skärgårdsteatern fyller 50 i år, något som enligt Sandqvist mest är en slump. Berättelsen valdes med andra ord inte med detta i åtanke.

banderoll där det står skärgårdsteatern.
Bildtext Skärgårdsteatern besöker Byarsborg i Sibbo.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Skärgårdsteatern turnerar runt hela Svenskfinland, och i Nagu uppmärksammas 50-årsjubileet på ett särskilt vis.

- Där är Christina Andersson på plats och ordnar ett Jakob Dunderskägg 50-årsfestlighet och på Högsåra några dagar innan är har vi Skärgårdsteaterns 50-årsfest, säger Sandqvist.

Hoppas att publiken hittar

Också producent Tom Rejström ser fram emot premiären. Han hoppas att publiken hittar till föreställningen i Byarsborg i Sibbo.

- Vi har nu 120 bokade biljetter, säger Rejström.

Man sitter vid en laptop.
Bildtext Producent Tom Rejström.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Efter föreställningen i Sibbo åker de vidare till Lill-Pellinge som enligt Rejström är ett populärt ställe dit publiken flockas.

- Efter det åker vi till Ljungars i Sarvsalö. Det är ett nytt ställe för oss och där vet vi inte alls vad vi ska förvänta oss för publikmängd. Men de har en jätte aktiv ungdomsförening så jag tror att det går bra, säger Rejström.

Föreställningen på Byarsborg i Sibbo börjar klockan 18. Mera information finns på Skärgårdsteaterns webbplats.

3.7.2019: Liljendalbon Tomas Bruce har en livsfarlig bisyssla (som är en huvudsyssla)

21:41

Diskussion om artikeln