Hoppa till huvudinnehåll

Sport

De tre senaste upplagorna av Copa América har slutat i moll – nu spelar Brasilien om guldet

Från 2019
Brasilen besegrade Argentina i Copa América.
Bildtext Brasilien besegrade Argentina i semifinalen i Copa América.

Brasilien är klart för final i den sydamerikanska mästerskapsturneringen Copa América. Brasilien jagar sitt nionde mästerskap och det första sedan 2007.

I nattens semifinal vann Brasilien över Argentina med 2–0 på Mineirao-stadion i Belo Horizonte. Klingar namnet bekant? I alla fall torde just denna arena orsaka skrämselhicka för en och annan brasilianare. Det var där som Tyskland orsakade Brasiliens traumatiska 1–7-förlust i semifinalen i hemma-VM 2014.

Men den här gången blev det seger för Tites mannar. Gabriel Jesus sköt segermålet i den 19:e spelminuten och Roberto Firmino ökade på till 2–0 i den 71:e minuten.

Vid öppningsmålet sågade Brasiliens lirare sönder Argentinas försvar som värsta schackgeniet, och vid det andra målet fick Roberto Firmino slå bollen i tomt mål efter Gabriel Jesus magnifika löpning och framspelning.

Bitter Messi

Sålunda får Argentinas lille store man Lionel Messi ytterligare vänta på en första mästerskapstitel med Albiceleste.

– Vi spelade en bra match. Vi kämpade bra men motståndarna var bättre, sade Messi efter förlusten.

Leo Messis Argentina utslaget.
Bildtext Leo Messis Argentina utslaget.
Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press

FC Barcelonas storstjärna passade också på att ge en känga i riktning såväl domare som den brasilianska fotbollsorganisationen.

– All liten kontakt resulterade i frisparkar för dem. Hoppas CONMEBOL (sydamerikanska fotbollsförbundet) gör något åt domararbetet. Vi gav allt vi hade att ge, men vi hade förhållandena emot oss. Men jag tror inte att de kommer att göra någonting, Brasilien bestämmer allting, sade Messi.

Argentina spelar i lördagens bronsmatch mot endera Chile eller Peru. Därmed finns alla chanser att förlänga medaljsviten till tre – 2015 och 2016 var Argentina förlorande part i finalen.

Chile eller Peru?

De tre senaste upplagorna av Copa América har slutat i smärre katastrofer för Brasilien. Senast, år 2016, avancerade landet inte ens från gruppspelet medan Paraguay satte stopp för landets framfart efter straffsparkstävlingar i kvartsfinalen såväl 2015 som 2011.

Brasiliens herrlandslag har famlat i mörker men nu syns lite ljus i slutet av tunneln. Efter en evighetslång paus på tolv år är Brasilien åter i final i Copa América.

Motståndarlaget klarnar natten mellan onsdag och torsdag när den andra semifinalen mellan de regerande mästarna Chile och Peru går av stapeln.

Chile har vunnit de två senaste upplagorna av Copa América medan Perus senaste framgångar stavas brons 2011 och 2015.

Diskussion om artikeln